matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo malinka: Proszę o pomoc w dwóch zadankach: 1)w pierwszej urnie są 3 kule zielone i 5 czerwonych,a w drugiej urnie jest 6 kul zielonych i dwie czerwone..Rzucamy kostką do gry i jeśli wypadnie jedynka,to losujemy jedną kulę z pierwszej urny,a w pozostałych wypadkach losujemy jedną kulę z drugiej urny.Przyjmijmy następujące oznaczenia: A−wylosowano kulę zieloną B1−losowano z pierwszej urny B2−losowano z drugiej urny Ustal P(B1),P(B2),P(A/B1),P(A/B2),a następnie korzystając zae wzoru na prawdopodobieństwo całkowite oblicz P(a). 2)losujemy trzy karty z talii 52 kart a)jakie jest prawdopodobieństwo,ze wylosowane karty to trzy asy b)jakie jest prawdopodobieństwo,że wśród wylosowanych kart są dokładnie dwa asy? Będę bardzo wdzięczna za pomocemotka
30 mar 11:06
Sabin: 1. P(B1) = P(wyrzucono 1 na kostce) = 1/6 P(B2) = P(wyrzucono coś innego niż 1 na kostce) = 5/6 P(A|B1) = P(wylosowano kulę zieloną, jeśli losowano z pierwszej urny) = 3/8 P(A|B2) = P(wylosowano kulę zieloną, losując z drugiej urny) = 6/8 P(A) = podstawiasz do wzoru...
30 mar 12:58
malinka: Dzięki, a to drugie zadanie już wiem.Wynik a)1/5525 b)72/5525 Chyba? Ale mam jeszcze jedno ...prawdziwe wyzwanieemotka W U1 JEST 6 kul białych i 4 czarne,a w drugiej urnie odwrotnie−4 białe i 6 czarnych.Rzucamy kostką do gry.Gdy wypadnie 6 lub1.losujemy kulę z pierwszej urny i wkładamy ją do drugiej urny,w przeciwnym wypadku przekładamy losowo wybraną kulę z urny drugiej do pierwszej.Następnie losujemy jedną kulę z tej urny ,w której jest więcej kul.Jakie jest prawdopodobieństwo,że drugą wylosowaną kulą będzie kula biała?
30 mar 21:34
malinka: Dzięki..To drugie zadanie zrobiłam,tylko nie wiem,czy dobrze.? a)1/5525 b)72/5525 Ale mam jeszcze jedno zadanko..prawdziwe wyzwanieemotka W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne,a w drugiej urnie odwrotnie−4 kule białe i 6 czarnych.Rzucamy kostką do gry.Gdy wypadnie szóstka lub jedynka,losujemy kulę z pierwszej urny i wkładamy ją do drugiej urny,w przeciwnym wypadku przekładamy losowo wybraną kulę z urny drugiej do pierwszej.Następnie losujemy jedną kulę z tej urny,w której kul jest więcej.Jakie jest prawdopodobieństwo,że drugą wylosowaną kulą będzie kula biała?
30 mar 22:39