prawdopodobieństwo
malinka: Proszę o pomoc w dwóch zadankach:
1)w pierwszej urnie są 3 kule zielone i 5 czerwonych,a w drugiej urnie jest 6 kul
zielonych i dwie czerwone..Rzucamy kostką do gry i jeśli wypadnie jedynka,to losujemy
jedną kulę z pierwszej urny,a w pozostałych wypadkach losujemy jedną kulę z drugiej
urny.Przyjmijmy następujące oznaczenia:
A−wylosowano kulę zieloną
B
1−losowano z pierwszej urny
B
2−losowano z drugiej urny
Ustal P(B
1),P(B
2),P(A/B
1),P(A/B
2),a następnie korzystając zae wzoru na
prawdopodobieństwo całkowite oblicz P(a).
2)losujemy trzy karty z talii 52 kart
a)jakie jest prawdopodobieństwo,ze wylosowane karty to trzy asy
b)jakie jest prawdopodobieństwo,że wśród wylosowanych kart są dokładnie dwa asy?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
30 mar 11:06
Sabin:
1.
P(B1) = P(wyrzucono 1 na kostce) = 1/6
P(B2) = P(wyrzucono coś innego niż 1 na kostce) = 5/6
P(A|B1) = P(wylosowano kulę zieloną, jeśli losowano z pierwszej urny) = 3/8
P(A|B2) = P(wylosowano kulę zieloną, losując z drugiej urny) = 6/8
P(A) = podstawiasz do wzoru...
30 mar 12:58
malinka: Dzięki, a to drugie zadanie już wiem.Wynik a)1/5525
b)72/5525
Chyba?
Ale mam jeszcze jedno ...prawdziwe wyzwanie

W U
1 JEST 6 kul białych i 4 czarne,a w drugiej urnie odwrotnie−4 białe i 6
czarnych.Rzucamy kostką do gry.Gdy wypadnie 6 lub1.losujemy kulę z pierwszej urny i
wkładamy ją do drugiej urny,w przeciwnym wypadku przekładamy losowo wybraną kulę z
urny drugiej do pierwszej.Następnie losujemy jedną kulę z tej urny ,w której jest
więcej kul.Jakie jest prawdopodobieństwo,że drugą wylosowaną kulą będzie kula biała?
30 mar 21:34
malinka: Dzięki..To drugie zadanie zrobiłam,tylko nie wiem,czy dobrze.?
a)1/5525
b)72/5525
Ale mam jeszcze jedno zadanko..prawdziwe wyzwanie

W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne,a w drugiej urnie odwrotnie−4 kule białe
i 6 czarnych.Rzucamy kostką do gry.Gdy wypadnie szóstka lub jedynka,losujemy kulę z
pierwszej urny i wkładamy ją do drugiej urny,w przeciwnym wypadku przekładamy losowo
wybraną kulę z urny drugiej do pierwszej.Następnie losujemy jedną kulę z tej urny,w
której kul jest więcej.Jakie jest prawdopodobieństwo,że drugą wylosowaną kulą będzie
kula biała?
30 mar 22:39