6 krotne rzuty monetą
Qeszek: Witam, mam nie mały problem z zadankiem.Po żmudnym liczeniu wyszło mi ze prawdopodobieństwo
jest takie same, ale raczej jest to niepoprawna odpowiedz.Bardzo proszę o pomoc.I jakieś
wyjaśnienia.
Oto zadanko:
Wykonano eksperyment polegający na sześciokrotnym rzucie monetą. co jest bardziej prawdopodobne
− uzyskanie co najwyżej raz orła(zdarzenie A) czy też uzyskanie co najmniej 5 razy
orła(zdarzenie B)?
29 sty 14:09
Aga1: IΩI=26
IAI=7(6reszek lub1 orzeł i 5 reszek)
IBI=7 ( 5 orłów i 1 reszka lub 6 orłów)
29 sty 14:16
wmboczek: co najmniej 5 razy orzeł to co najwyżej raz reszka. Jak moneta jest symetryczna to wychodzi
tyle samo
29 sty 14:16