matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zapisać w postaci ogólnej
Mariusz:
Dany jest ciąg:
1
1
1
1
a
n
=
+
+
+...+
3
6
9
3n
chcę go zapisać w postaci ogólnej...
1
wyciągam
przed nawias i mam :
3
1
1
1
1
a
n
=
(1+
+
+...+
)
3
2
3
n
co dalej mogę z tym zrobic?
29 sty 13:55
Mariusz:
Proszę, pomóżcie z tym
29 sty 14:21
Mila:
wzór rekurencyjny?
1
a
1
=
3
1
a
n+1
= a
n
+
3(n+1)
29 sty 23:40