ostrosłup
ulaat: Zad.2 Pole powierzchni bocznej stożka jest równe S, pole zaś powierzchni całkowitej
32 S. Oblicz kąt między wysokością a tworzącą stożka.
30 mar 08:07
Sabin:
P
b − pole pow.bocznej = πrl
P
c − pole pow.całkowitej = πr
2 + πrl
πrl = S
| | 3 | | S | |
πr2 + S = |
| S ⇒ πr2 = |
| ⇒ r = √S/(2π) |
| | 2 | | 2 | |
| | S | |
l = |
| = podstawiasz za r, wyliczasz... = √(2S)/π |
| | πr | |
Kąt, czyli pewnie jakiś sinus czy cosinus.
| | r | | 1 | |
sinα = |
| = podstawiasz za l oraz r, wyliczasz, mi wyszło = |
| |
| | l | | 2 | |
Jeśli jest potrzeba, to α możesz odczytać z tablic trygonometrycznych.
30 mar 14:16
ulaat: a możesz napisać mi jak obliczyłeś l? mi wychodzi zupełnie inaczej
30 mar 14:24
ulaat: a możesz napisać mi jak obliczyłeś l? mi wychodzi zupełnie inaczej
30 mar 14:25
Sabin:
| | 1 | |
r = √S/(2π), stąd |
| = √(2π)/S |
| | r | |
| | S | | S | | 1 | | S | |
l = |
| = |
| * |
| = |
| *√(2π)/S = √(2πS2)/(Sπ2) = √(2S/π) |
| | πr | | π | | r | | π | |
30 mar 14:30
Sabin:
Boże... z jakich tablic... sinα = 1/2, czyli α = 30
o.
30 mar 14:31
ulaat: Dzięki wielkie

pewnie w życiu bym nie wpadła na taką możliwość rozwiązania
30 mar 14:37
ulaat: A mógłbyś jeszcze zerknąć na moje wcześniejsze zadanie? Bardzo ładnie proszę
30 mar 14:39