Rownania kwadratowe z parametrem.
Julka: Równania kwadratowe z parametrem m. Julka: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − mx +
m2 − 2m + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki, których suma jest o 1 większa od ich iloczynu?
1. Δ>0 2. x1+x2=x1x2+1
czy wartości do tych wzorów Viete`a bierzemy z tego co nam wyszło w delcie czy z podstawowego
równania? i przy tych wzorach już jak mamy równanie to przy przeniesieniu na lewą stronę to
porównujemy ją do zera, tak?
29 sty 13:42
rumpek:
x
2 − mx + m
2 − 2m + 1 = 0 (tak to ma wyglądać)
* dwa różne pierwiastki zatem: Δ > 0
Δ = m
2 − 4 * (m
2 − 2m + 1) = m
2 − 4m
2 + 8m − 4 = −3m
2 + 8m − 4 > 0
Δ
m = 64 − 48 = 16 ⇒
√Δm = 4
| | −8 + 4 | | 2 | | 2 | |
m2 = |
| = |
| , czyli przedział dziedziny to: m∊( |
| , 2) |
| | −6 | | 3 | | 3 | |
* suma jest o 1 większa od ich iloczynu
| | b | | c | |
x1 + x2 − 1 = x1*x2 ( gdzie x1 + x2 = − |
| oraz x1*x2 = |
| ) |
| | a | | a | |
m − 1 = m
2 − 2m + 1
m
2 − 3m + 2 = 0
Δ
m = 9 − 8 = 1 ⇒
√Δm = 1
29 sty 16:42