.
Kasia: prosze bardzo o pomoc
1.Ile wynosi pole trojkata prostokatnego, ktorego boki maja dlugosc 2
√5,
√6,
√14 ?
2. Przyprostokatna rownoramiennego trojkata prostokatnego o obwodzie 2 ma dlugosc
√2 −1
2−
√2
z góry bardzo dziekuje za pomoc
29 sty 13:41
Kasia: 2. juz umiem zrobic, teraz wpadlam na to

jednak prosze wciaz o pomoc z 1.
29 sty 13:44
Kejt:
1. przybliż podane wartości i ustal, która jest nich jest przeciwprostokątną, a które są
przyprostokątnymi.
2.
jeśli przyprostokątna tego trójkąta ma długość 'a', to przeciwprostokątna będzie miała długość
a
√2 więc:
a + a + a
√2 = 2
2a+a
√2=2
a(2+
√2)=2
usuń niewymierność z mianownika. jak obliczysz 'a' to wynik musisz przemnożyć przez
√2
29 sty 13:45
Kasia: co do 1. tak wlasnie zrobilam i wyszlo mi,ze przyprostokatne to
2{5} i √14 , po wymnozeniu wychodzi √280 a takiej odpowiedzi nie mam..
29 sty 13:47
Kasia: 2√5*
29 sty 13:47
Kasia:
aaaa, zapomnialam podzielic na dwa, ale to wciaz bedzie √140 i jest to za duzo..
29 sty 13:49
Kejt:
| 2√5*√14 | | √20*√14 | | √280 | | 2√70 | |
| = |
| = |
| = |
| =√70 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz się zgadza?
29 sty 13:50
Kasia: zgadza się.. myslalam,ze mozna tak po prostu podzielic sobie na pol pierwiastek, ehh. Dzięki
wielkie Kejt

czy moglabys zagladnac do mojego drugiego postu i pomoc mi z dwoma malymi
zadankami? bylabym bardzo wdzieczna :
https://matematykaszkolna.pl/forum/124369.html
29 sty 13:51
Aga1: 2√5=√20 to jest najdłuższy bok, bo pod pierwiastkiem jest największa liczba.
29 sty 13:52
Kejt: Aga ma rację..tak btw..
29 sty 13:53
29 sty 13:54
pigor: 2
√5 =
√20 >
√14 >
√6 , więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| * √6 * √14 = |
| √2*3*2*7= |
| * 2 √3*7=√21− szukane pole |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 sty 14:01
Kasia: racja, dzięki Aga

mozecie zagladnac do tego drugiego postu (link wyzej)? baaaardzo proszę..
29 sty 14:01