Równania kwadratowe z parametrem m.
Julka: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − mx + m2 − 2m + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki,
których suma jest o 1 większa od ich iloczynu?
29 sty 13:29
Święty: 10 Δ>0
20 x1+x2=x1x2+1
29 sty 13:30
Julka: czy wartości do tych wzorów Viete`a bierzemy z tego co nam wyszło w delcie czy z podstawowego
równania?
29 sty 13:37
pigor: z danego równania x
1*x
2 = m
2−2m+1 i x
1+x
2 = m . ...
29 sty 13:49
Julka: i potem porównujemy do zera tak? jak potem połączyć to w jedno rozwiązanie?
29 sty 13:54
Aga1: 2) m2−2m+1=m+1
m2−3m=0
29 sty 14:19