| I(w1xw2)*w3I | ||
d(L1L2)= | ||
| (w1xw2) |
| ID2−D1I | ||
d= | ||
| √A2+B2+C2 |
brakuje ci wartości bezwzględnej , czyli powinna być
długość wektora , będącego iloczynem wektorowym , a więc tak | w1xw2 | , a nie nawias
zwykły
1)
a jest to ...
wzór na długość wysokości równoległościanu (zarazem odległość danych
prostych skośnych) rozpiętego na wektorach kierunkowych w1 i w2 tych prostych , zaś w3
wektor o końcach z tych prostych ;
2)
ten wzór to jest odległość dwóch płaszczyzn równoległych (każda przez jedną z danych kośnych) ,
a więc o równaniach różniących się tylko wyrazami wolnymi D1,D2, ale o tym samym wektorze
normalnym [A,B,C] i ten sposób jest dłuższy
bo jak znajdziesz [A,B,C}= w1xw2 − iloczyn wektorowy musisz jeszcze znaleźć równania
płaszczyzn , aby mieć D1, D2 , które w 1−szym sposobie nie są potrzebne, no ale jaki sposób
wybierzesz należy do ciebie ...
a czy w 1 przykładzie trzeba coś
jeszcze pierwiastkować licznik albo mianownik?czy tylko wykonać mnożenie i wynik będzie
dobry?pytam bo zrobiłam dwoma sposobami i mi wyszły dwa różne wyniki
?
po sobie), a co do wzoru :
1) to w liczniku wyjdzie ci liczba , więc bierzesz zwykły moduł liczby , ale w mianowniku
wyjdzie ci wektor , więc musi być pierwiastek , bo jego jego moduł (długość) to dokładnie to
samo, co w mianowniku we wzorze 2) i . ...
to byłoby na razie tyle