matematykaszkolna.pl
Mam pytanie Aga: odległość prostych skośnych Czym się różni ten wzór
 I(w1xw2)*w3I 
d(L1L2)=

(w1xw2) 
od tego
 ID2−D1I 
d=

A2+B2+C2 
W ogóle nie ogarniam a ludzie robią tym i tym. PROSZĘ O POMOC SERIO
29 sty 13:25
Aga: ?emotka
29 sty 13:42
Aga: BARDZO WAŻNE
29 sty 14:01
pigor: w 1−szym wzorze w mianowniku ...emotka brakuje ci wartości bezwzględnej , czyli powinna być długość wektora , będącego iloczynem wektorowym , a więc tak | w1xw2 | , a nie nawias zwykły 1) a jest to ... emotka wzór na długość wysokości równoległościanu (zarazem odległość danych prostych skośnych) rozpiętego na wektorach kierunkowych w1 i w2 tych prostych , zaś w3 wektor o końcach z tych prostych ; 2) ten wzór to jest odległość dwóch płaszczyzn równoległych (każda przez jedną z danych kośnych) , a więc o równaniach różniących się tylko wyrazami wolnymi D1,D2, ale o tym samym wektorze normalnym [A,B,C] i ten sposób jest dłuższy bo jak znajdziesz [A,B,C}= w1xw2 − iloczyn wektorowy musisz jeszcze znaleźć równania płaszczyzn , aby mieć D1, D2 , które w 1−szym sposobie nie są potrzebne, no ale jaki sposób wybierzesz należy do ciebie ... emotka
29 sty 14:31
Aga: Dziękuję rewelacyjnie to opisałeś jestem pod wrażeniem emotka a czy w 1 przykładzie trzeba coś jeszcze pierwiastkować licznik albo mianownik?czy tylko wykonać mnożenie i wynik będzie dobry?pytam bo zrobiłam dwoma sposobami i mi wyszły dwa różne wynikiemotka
29 sty 14:51
Aga: emotka?
29 sty 15:12
pigor: tu bardzo trzeba uważać na znaki (wiem co nieco ... emotka po sobie), a co do wzoru : 1) to w liczniku wyjdzie ci liczba , więc bierzesz zwykły moduł liczby , ale w mianowniku wyjdzie ci wektor , więc musi być pierwiastek , bo jego jego moduł (długość) to dokładnie to samo, co w mianowniku we wzorze 2) i . ... emotka to byłoby na razie tyle
29 sty 16:31