ciagi
kasia: liczby a,b,c,d sa kolejnymi wyrazami malejacego ciagu geometrycznego. Suma dwoch srodkowych
liczb jest rowna 24 a suma dwoch skrajnych jest rowna 36. Wyznacz te liczby. Bardzo prosze o
pomoc
29 sty 13:17
kasia: czy ktoś umie?
29 sty 13:52
Mateusz:
b+c=24
a+d=36 jezeli jest to ciąg geometryczny korzystam z jego własnosci b2=a*c
b+c=24
a+d=36
b2=a*c
rozwiązać układ równan trzeba
29 sty 13:58
kasia: (24−c)2=a*c
a+d=36 ?
29 sty 14:01
Aga1: Niech a
1=a
wtedy b=a*q, c=a*q
2, d=a*q
3
a+a*q
3=36
a*q+a*q
2=24.wyłącz a przed nawias i podziel stronami jedno równanie przez drugie.a≠0 ( a się
skróci)
29 sty 14:06
kasia: i dalej będzie 2(1+q3) = 3(q+q2) ?
2q3 − 3q2 − 3q +2 = 0 i co dalej?
29 sty 14:26
Aga1: 2q3+2−3q2−3q=0
2(q+1)(q2−q+1)−3q(q+1)=0
(q+1)(2q2−5q+2)=0
29 sty 14:57
kasia: | | 1 | |
czyli q=−1 v q=− |
| v q=2 ? |
| | 2 | |
29 sty 22:15