matematykaszkolna.pl
graniastosłup ulaat: Witam. Mam kolejne zadania, które nie wiem jak ugryźć emotka Mógłby ktoś mi przy nich pomóc? emotka Z góry dziękuję za wszelką pomoc emotka zad.1 Czworościan foremny o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź tego czworościanu i punkt wewnętrzny krawędzi skośnej względem niej. Kąt nachylenia tej skośnej krawędzi do płaszczyzny przekroju jest równy α. Oblicz pole otrzymanego
  a2  
przekroju. S =

22 sinα  
30 mar 08:04
Mickej: zembami najlepiejemotka
30 mar 10:28
tim: Najepiej od lewej do prawej
30 mar 10:30
ulaat: Próbowałam już na różne sposoby, i z prawej i z lewej, i zębami i bez zębów, i z góry i z dołu... i nic nie pomogło
30 mar 11:08
Sabin: Więc tak... Jest trochę roboty, nie wiem czy jest jakiś łatwiejszy sposób. Narysuj sobie tą bryłkę, zaznacz ten przekrój oraz kąt. Poprowadź wysokość w podstawie, wysokość ściany bocznej (tak, żeby miała wspólny koniec z wysokością podstawy) oraz wysokość przekroju. Moje oznaczenia: a − podstawa h − wysokość podstawy hb − wysokość ściany bocznej hp − wysokość przekroju H − wysokość czworościanu α − kąt z zadania Pp − pole przekroju
 a3 
Z warunków zadania masz, że hb = h =

.
 2 
Z warunków zadania (czworościan foremny) jest także, że spodek wysokości ostrosłupa jest jednocześnie punktem przecięcia wysokości/środkowych i innych takich. A wysokości/środkowe/inne takie w trójkącie równobocznym dzielą się w stosunku 2:1. Korzystając z tego faktu liczysz z Pitagorasa wysokość H:
 1 
H2 + (

h)2 = hb2, stąd H wyszło mi a2/3
 3 
Teraz rozpatrujemy trójkąt o bokach: hb, h, a, przy czym h traktujemy jako podstawę. Pole tego trójkąta wyraża się wzorem
 1 
P =

hH
 2 
Z drugiej strony, pole tego trójkąta można zapisać jako sumę pól trójkątów o bokach: 1 − hb, hp oraz jednego z odcinków, na jaki hb podzieliła bok a − oznaczmy go x 2 − hp, h oraz drugiego z tych odcinków − oznaczmy go a−x
 1 
Do zapisania tych pól wykorzystamy wzór P =

absinβ, gdzie β − kąt między bokami
 2 
a,b
 1 
P1 =

xhpsinα
 2 
 1 
P2 =

(a−x)hpsin(180o−α), gdzie sin(180o−α) = sinα, z wzorów redukcyjnych
 2 
P = P1 + P2
1 1 1 

hH =

xhpsinα +

(a−x)hpsin(180o−α) / dzielimy przez 1/2
2 2 2 
hH = xhpsinα + (a−x)hpsinα / wymnażamy nawias hH = xhpsinα + ahpsinα − xhpsinα / po prawej stronie się poskraca hH = ahpsinα
 hH 
hp =

/ podstawiamy za h oraz H
 asinα 

a3 

*a2/3
2 

hp =

= wymnażasz, skracasz, powinno zostać:
 asinα 
 a2 
hp =

2sinα 
Podstawiamy do wzoru na pole przekroju:
 1 1 a2 a22 
Pp =

ahp =

a

=

2 2 2sinα 4sinα 
Jeśli pozbędziesz się niewymierności z mianownika w swojej odpowiedzi, dostaniesz dokładnie tyle. Uff...
30 mar 15:33
Sabin: To może Ci pomóc: http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0309/rysunek19dc.jpg
30 mar 15:48
ulaat: Och... Wielkie dzięki emotka Na początku zrobiłam zły rysunek i dlatego nic mi nie wychodziło emotka Dzięki jeszcze raz
31 mar 09:03