.
Kasia:

Witam

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję!
1. Długość podstaw trapezu podano na rysunku ( powyzej). Krotsza przekatna trapezu jest
prostopadla do dluzszego ramienia. Dlugosc tej przekatnej jest rowna
3 4 2
√3 3
√2
29 sty 13:16
Kot admin. Co ja pacze? : już ci tutaj
Basiek ściągam
29 sty 13:19
Kasia: haha, ok , dzięki

ale mam jeszcze kilka zadań, więc przygotuj ją psychicznie do tego
29 sty 13:20
Kasia:

to ja odrazu napisze kolejne, bo znowu jest potrzebny rysunek.
2. Podstawy trapezu ABCD maja dlugosci 2 i 5. Przekatne tego trapezu przecinaja sie w punkcie
P, a odcinek AP ma dlugosc 3. Przekatna AC tego trapezu ma dlugosc
3,8 4 4,2 4,4
i odrazu mówie,ze probowalam z podobienstwa zrobic, oznaczajac x odcinek I PC I
pytanie czemu to jest zle, nie wychodzi jak ma byc, i jak zrobic w takim razie?
29 sty 13:24
Basiek: Wiesz co? Bo ja chwilowo nie mam czasu, będę konkretniej ok. 15:30
29 sty 13:25
Kot admin. Co ja pacze? : omg

Ja mam o 13:45 zajęcia to też dopiero około 15 będę
29 sty 13:27
Kasia: ok, ok : ) w takim razie może ładnie poproszę Kota admina/ICSP'a żeby mi pomógł? hmm? <ładne
oczka>

jeśli mi coś jeszcze zostanie, a troche zadanek jeszcze mi zostało to zgłoszę się do Ciebie
Basiu koło tej 15.30 : )) dziękuję.
29 sty 13:28
Kasia: noo nie, wszyscy mnie opuścili

czy ktoś inny chętny jest do pomocy
29 sty 13:28
Basiek: Ok, to ja będę o 15:30

Do potem
29 sty 13:29
Kasia: ponawiam o pomoc
29 sty 13:38
Kasia: odświeżam. proszę ogromnie o pomoc : (
29 sty 14:18
Kasia: litosci, ludzie.. : ((
29 sty 14:58
Kot admin. Co ja pacze? : ciesz się

Za chwilę będzie tu
Basiek
29 sty 15:09
Kejt: a z którym jest walka..tym na samej górze?
29 sty 15:10
Asia: na samej gorze i tym 2. oba są do zrobienia..
Kot admin, a Ty zamiast się nabijać i cieszyć to byś pomógł wiesz..

nie jest latwo zrobic ze
100 zadan w ciagu dwoch dni, a musze je skonczyc i je rozumiec przede wszystkim..
29 sty 15:13
Kasia: sorry, z innego komputera pisalam i inny nick zostal po mojej siostrze.
29 sty 15:13
Kejt: dobra...postaram się zająć tym pierwszym..
29 sty 15:14
Kasia: dziękuję

i prosiłabym o wytłumaczenie
29 sty 15:15
Kejt: najpierw ja muszę je zrozumieć..a potem Ty..
29 sty 15:16
Kot admin. Co ja pacze? : W drugim x oznacza odcinek |PC| wylicz go.
Później zauważ że przekątna |AC| = |AP| + |PC|
29 sty 15:17
Kejt: mam! ale chyba da się to zrobić prościej..
29 sty 15:31
Kot admin. Co ja pacze? : słucham twojej wersji
Kejt
29 sty 15:36
Kejt: em..oznaczyłam wszystkie boki niewiadomymi i wyszedł z tego układ z trzema równaniami z którego
wychodzi, że krótsza przekątna=√12 czyli 2√3
29 sty 15:38
Kot admin. Co ja pacze? : prowadzisz wysokość z wierzchołka c na podstawę. Podzieliłą ona podstawę na odcinki o
długościach 2 i 4. Zapewne znasz wzór : h
2 = ac gdzie a oraz c są długościami odcinków na
jego podzieliła przeciwprostokątną wysokość. Z tego wyliczam h = 2
√2
Długość przekątnej liczę z Pitagorasa : 2
√3
29 sty 15:40
Kejt: mówiłam, że pewnie da się prościej...ale wynik jest ten sam
29 sty 15:41
Kejt: dopiero teraz się zorientowałam, że wiemy na jakie odcinki została podzielona podstawa.. źle ze
mną..
29 sty 15:42
Kot admin. Co ja pacze? : to napisz
Kasi to ładnie z rysunkiem
29 sty 15:42
Basiek: Ja zrobiłam w sumie tak jak Kejt, ale to dlatego, że nie znałam tego twierdzenia o podziale
odcinka...
29 sty 15:42
Grześ: Albo mozna z podobieństwa dwóch podobnych trójkątów prostokątnych:
x − przekątna
x
2=12
x=2
√3
29 sty 15:43
Kejt: pff..cwaniak. ale rysunek mógłbyś zrobić..coś mi się to ostatnio okropnie zacina i cholery
można dostać..
29 sty 15:43
Kejt: cześć Grzesiu. chyba wygrałeś..masz najprostsze rozwiązanie..
29 sty 15:45
Kot admin. Co ja pacze? : no właśnie ja ma problem z rysunkami. Mam bardzo stary komputer (powiedzmy że ma około 8 lat) i
już nie mogę ich niestety robić
29 sty 15:45
Grześ: Witam Kejt... jakoś nie widzę w tym zawodów, czy kto wygra czy nie....
29 sty 15:46
Kejt: może poczekamy na Kasię..nie wiemy, które rozwiązanie jej będzie najłatwiej zrozumieć..jeśli to
Twoje to się poświęcę i przesiądę na inny komputer..
29 sty 15:46
Kejt: nie twierdziłam, że to zawody...stwierdziłam tylko fakt.
29 sty 15:47
Basiek: Twoje rozwiązanie najłatwiej zrozumieć− pojąć− policzyć− wytłumaczyć. Chcesz, czy nie, wygrałeś
29 sty 15:47
Grześ:

Teraz widać jak "na dłoni" napisane przeze mnie proporcje podobieństwa trójkątów
29 sty 15:49
Kasia: juz jestem, przepraszam nie bylo mnie przy komputerze. Juz analizuje po kolei Wasze posty i
rozwiazania
29 sty 15:56
Kasia: Muszę przyznać, że najbardziej przemawia do mnie sposób rozwiązania przez Kota admina

mimo
wszystko bardzo dziękuję Wam wszystkim również za pomoc

jesteście przekochani

a teraz możecie mi pomóc z tym drugim zadankiem? napisalam pod zadankiem jaka ulozylam
proporcje i nie rozumiem dlaczego nie wychodzi, a wedlug mnie dobrze jest ulozona...
29 sty 16:05
Kot admin. Co ja pacze? : napisałem ci przecież rozwiązanie do drugiego
29 sty 16:06
Kot admin. Co ja pacze? : o 15:17 dokładniej mówiąc
29 sty 16:07
Kasia: kochany, napisales mi 'wylicz odcinek PC', no bomba! tak mi to pomogło, że hoho!

to,ze
wyliczyc to tez wiem, ale pytanie JAK

co jest nie tak z moja proporcja
? skoro sa te dwa trojkaty podobne..
29 sty 16:09
Kejt: czemu nie wychodzi?
1,2+3=4,2
29 sty 16:09
Kot admin. Co ja pacze? : przemnóż na krzyż.
29 sty 16:09
Kasia: no mnoze na krzyz : 5x = 6 => 1,2 ....
29 sty 16:11
Kasia: aaaaaa, no tak, wyszlo 1,2 i zadowolona,ze to juz wynik, eh, żal mi za siebie! cofam poprzednie
wypowiedzi xDD
nudzi Wam się jeszcze troszkę? bo mam jeszcze problemy z ostatnimi 4,5 ...
29 sty 16:13
Kejt: no i do tego '3' dodajesz...3+1,2=4,2
29 sty 16:13
Kot admin. Co ja pacze? : jak są ciekawe to możesz dać
29 sty 16:13
Kejt: daj..wszystko jest lepsze od historii sztuki..
29 sty 16:13
Kot admin. Co ja pacze? : Kejt ja myślałem że ty miałaś ciekawe zadanie z trygonomerii rozwiązać
29 sty 16:15
Kejt: taa..do póki nie dotarło do mnie, że powinnam się wziąć za robienie notatek do egzaminu
dyplomowego z historii sztuki..tego jest więcej niż w uj. jedno zagadnienie zajmuje kartkę
a4..a jest ich 17 stron..samych zagadnień.
29 sty 16:16
Kot admin. Co ja pacze? : egzamin dyplomowy z historii sztuki

"Co to za nowe diebelstwo?"
29 sty 16:18
Kasia: ok. na poczatku zadanie, ktore rozkminiam od wczoraj i dalej tego nie moge sobie wyobrazic
mimo,ze pewnie jest banalne..
1. Prostokat ABCD o obwodzie 40 cm rozcieto na dwa prostokaty o obwodach 20 cm i 34 cm. Oblicz
dlugosci bokow prostokata ABCD.
29 sty 16:19
Kejt: jestem w liceum plastycznym..nie pamiętasz? muszę zdać egzamin z historii sztuki, zrobić i
obronić pracę dyplomową i zdać maturę..
29 sty 16:19
Grześ: Ja robię zadanko
29 sty 16:20
Kasia: dzięki Grzesiu

jeśli możesz, to poprosze o jakis szkicowy rysunek, jestem wzrokowcem i musze
wszystko widziec, a zwlaszcza przy takim zadaniu xD
29 sty 16:22
Kejt: już je zrobiłam..ale skoro chcesz..
29 sty 16:22
Kasia: Kejt, każdy sposób jest mile widziany
29 sty 16:27
Grześ:

Zapiszmy teraz z treści zadania dane:
Ob
dużego prostokąta = 2a+2b+2c=40
Ob
średniego prostokąta = a+2c+h = 34
Ob
małego prostokąta = a+2b+h=20
Teraz obliczyć ten układ

2a+2b+2c=40
a+2c+h=34
a+2b+h=20, dodajemy dwa ostatnie:
2a+2b+2c+2h=54 ⇒ 2h=14 ⇔ h=7, czyli:
a+b+c=20
a+2c=27 \ 2c−2b=14 c−b=7
a+2b=13 /
Tylko, że teraz wychodzi układ nieoznaczony... hmmmm
29 sty 16:30
Grześ: Haha.... niepotrzebnie wprowadziłem przecież dodatkowe oznaczeni h=a przecież

a=7, wtedy c+b=20−7=13.... za duzo zmiennych
29 sty 16:33
Kejt: u mnie to chyba wygląda prościej..zaczekaj chwilkę.
oczywiście zadanie ma dwa rozwiązania..w tym jedno należy później wykluczyć.
29 sty 16:34
Kasia: a skad sie wzielo to 2c − 2b = 14? widze,ze jakos z tych dwoch ostatnich rownan, ale nie
rozumiem na jakiej podstawie tak zostalo zrobione. i co dalej w takim razie? hmm? : )
29 sty 16:35
Kasia: aaaaaaa, teraz wszystko jasne

dobra, teraz sobie to na spokojnie przepisze, bez tego 'h'

dzięki wielkie Grzesiu

i Kejt, jeśli masz ochote, to z chęcią zapoznam się rowniez z Twoim
pomyslem. Za minutke napisze Wam kolejne zadanko, z ktorym nie moge sobie niestety poradzic.
29 sty 16:37
Grześ: po prostu h jest oczywiście bokiem a

wtedy układ o wiele prościej wygląda i szybciej wychodzi
29 sty 16:38
Kasia: Grześ : jedno tylko pytanko, bo pogubilam sie z sama koncowka, skad wynika to,ze c+b = 20−7
29 sty 16:44
Kasia: a z reszta niewazne, zrobie to innym sposobem, majac a = 7 podstawie sobie to do obw sredniego
prostokata np. i wylicze c, i pozniej b z innego obw, nie było pytania
29 sty 16:45
Kasia: teraz kolejne zadanie, ktore znowu nie 'widzę' ..
Krósza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d i dzieli trapez na dwa rownoramienne
trojkaty prostokatne. Pole tego trapezu jest rowne
| 1 | | 3 | | 5 | |
| d2 , |
| d2 , d2 , |
| d2
|
| 2 | | 4 | | 4 | |
z góry dziękuję bardzo za rozjaśnienie

: )
29 sty 16:49
Grześ: masz a+b+c=20, a=7, więc a+b=13
29 sty 16:49
Grześ:

|AC|=|CB|=d, wtedy Pola:
| | 1 | | √2 | | √2 | | 1 | |
PACD= |
| * |
| d * |
| d = |
| d2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
29 sty 16:52
Kejt:

założenia:
a,b,x>0
tworzymy układ równań
I rozwiązanie:
2a+2b=40
2a+2x=34
2a+2(b−x)=20
a+b=20
a+x=17
a+b−x=10
(a+b)−x=10
20−x=10
x=10
a=7
b=13
II rozwiązanie:
2a+2b=40
2a+2x=20
2a+2(b−x)=34
a+b=20
a+x=10
a+b−x=17
(a+b)−x=17
20−x=17
x=3
a=7
b=13
rozwiązania są w zależności od , który z prostokątów uznamy za ten o większym obwodzie..ale jak
widać nie zmienia to wymiarów prostokąta..
29 sty 16:53
Kasia: | | √2 | |
Grzesiu, a skąd się wzięło to |
| ? |
| | 2 | |
29 sty 16:56
Grześ: | | d | | √2 | |
już od razu usunąłem wymierność, bo masz: |AD|=|DC|= |
| = |
| d |
| | √2 | | 2 | |
29 sty 16:57
Kasia: aaaaa

teraz wszystko jest jasne

dziękuję ogromnie!

i Tobie Kejt równiez za Twoje
rozwiazanie do poprzedniego zadanka. Wy to macie głowy ^^
jeśli macie jeszcze siłe, to podam kolejne.
Jeżeli pole koła k równe jest 4, to okrąg, któy jest brzegiem koła k, ma długość
2
√π 2π 4
√π 4π
29 sty 17:05
29 sty 17:08
Kasia: nie moge tylko zrozumiec tego ostatniego przeksztalcenia, bo na nim tez poleglam kiedy sama
probowalam rozwiazac. jak to sie skraca,ze zostaje √π ? wiem,ze pewnie to dla Ciebie
dziwne,ze takich podstaw nie rozumiem, ale po prostu tego nie rozumiem przeksztalcenia.
29 sty 17:12
29 sty 17:14
Kasia: wlasnie o to mi chodziło! dziękuję

!

ile bym dala za takiego korepetytora , haha

to nastepne.
1. O ile procent pole kola opisanego na trojkacie rownobocznym jest wieksze od pola kola
wpisanego w ten trojkat?
o 100% o 200% o 300% o 400%
2. Dlugosc promienia kola k1 jest o 30% mniejsza niz dlugosc promienia kola k2. Wobec tego pole
kola k1 stanowi
30% pola kola k2
49% pola kola k2
69% pola kola k2
70% pola kola k2
29 sty 17:20
Kasia: ponawiam
29 sty 17:31
Kejt: załóżmy, że bok trójkąta ma długość 'a', wtedy:
P
koła=...
próbuj
29 sty 17:47
Kasia: | | a2 | |
no to wychodzi wtedy P = |
| π |
| | 3 | |
29 sty 17:51
Kejt: 2.
mamy r
1 i r
2
r
1=0,7r
2
mamy dwa pola:
P
1=πr
12=π(0,7r
2)
2=0,49r
22π
P
2=πr
22
29 sty 17:53
krystek: zad 1→ wystarczy wyrazić Pk od h
29 sty 18:00
Kejt: w pierwszym musisz podzielić pole koła przez pole trójkąta..powinno Ci wyjść w przybliżeniu ok.
2,42
29 sty 18:01
Kasia: rozumiem to 2. calkowicie, jednak z tym drugim cos sie pogubilam.
odsylam do tego postu, zeby nie dublowac. tam wyjasnilam jak zrobilam stosując sie do obu
wskazowek, jednak cos jest nie tak..
https://matematykaszkolna.pl/forum/124456.html
29 sty 18:02
Kasia: ale w tym 1. nie ma nigdzie mowy o polu trojkata, tylko o polach kola..
29 sty 18:04
Kejt: bosz..nie zauważyłam..nieprzytomna dziś jestem...zaraz to poprawię..
29 sty 18:05
Kejt:
r − promień wpisanego w trójkąt
R− promień opisanego na trójkącie
to jest stosunek promieni, żeby otrzymać stosunek pół trzeba to podnieść do kwadratu
2
2=4
4=400%
29 sty 18:08
Kasia: ok, spokojnie. Nic się nie dzieję
29 sty 18:09
Kasia: tylko,ze wedlug odpowiedzi to prawidlowa odpowiedz to 300% : /
29 sty 18:12
krystek: A masz pytanie o ile procent ,czyli 400−100
29 sty 18:13
Kejt: sprawdzę..
29 sty 18:14
Kasia: ale dlaczego mam odjac od 400 to 100? nie rozumiem : (
29 sty 18:16
Kejt: bo pole wpisanego to 100% a opisanego to 400%
29 sty 18:23
Kasia: ale skad to wiesz? tutaj byl wyliczany tylko stosunek pol, a nie samo pole opisanego.. juz mam
metlik w glowie..
29 sty 18:24
Kejt: wyliczyliśmy, że pole koła opisanego jest cztery razy większe od pola koła wpisanego.
załóżmy, że 'x' to pole wpisanego
pole opisanego=4x
różnica tych pół będzie stanowiła 4x − x, tak?
czyli 3x
29 sty 18:28
Kasia: ja bym powiedziala,ze roznia sie 4 razy, ale dobra, juz nie wnikajmy w to, nie mam sily

wierze,ze tak ma być

dzięki wielkie Kejt, jesteś wielka
29 sty 18:32
Kejt: gdyby było pytanie ile razy jest jedno większe od drugiego, wtedy byłoby 4.
nie ma sprawy, masz jeszcze coś?
29 sty 18:34
Kasia: mam, nawet kilka, z okręgow i kół, moja katorga.. ale nie mam sumienia juz Cie prosic o pomoc,
tak wiele dla mnie juz zrobilas... : )
29 sty 18:44
Kejt: daj..jak już mówiłam..wszystko jest lepsze od historii sztuki.
29 sty 18:44
Kasia: hahahaha

okeeej

nie wiesz nawet jak bardzo mi pomagasz w tej chwili

: *
1. Podstawą trojkata rownobocznego jest srednica kola. Oblicz stosunek pola czesci trojkata
lezacej na zewnatrz kola do pola czesci trojkata lezacej wewnatrz kola.
2. Definicja. Trojkat prostokatny, ktorego dlugosci bokow sa liczbami naturalnymi, nazywamy
trojkatem pitagorejskim
a) sprawdz, czy podane liczby sa dlugosciami bokow trojkata pitagorejskiego
I) 7,24,25
II) 9,14,17
b) znajdz wszystkie trojkaty pitagorejskie, ktorych dlugosci bokow sa kolejnymi liczbami
naturalnymi
c) uzasadnij,ze jesli dlugosci bokow trojkata sa rowne p
2 −q
2, 2pq, p
2+q
2, gdzie p i q sa
liczbami dodatnimi takimi,ze p > q, to trojkat jest prostokatny, a nastepnie znajdz dlugosci
pozostalych bokow trojkata pitagorejskiego, ktorego najkrotszy bok ma dlugosc 13.
powodzenia!
29 sty 18:52
Kejt:
2)
a)
I) L=7
2+24
2=49+576=625
P=25
2=625
L=P
znaczy, że są.
II) L=9
2+14
2=81+196=277
P=17
2=289
b)
n∊ℕ
n
2+(n+1)
2=(n+2)
2
n
2+n
2+2n+1=n
2+4n+4
n
2−2n−3=0
Δ=4+4*3=16
√Δ=4
| | 2−4 | | −2 | |
n1= |
| = |
| =−1 ⇒ n1∉ℕ |
| | 2 | | 2 | |
istnieje tylko jeden, jego boki to 3; 4; 5.
29 sty 19:06
Kejt:
c)
p2 −q2, 2pq, p2+q2
stosujemy tw. odwrotne do twierdzenia Pitagorasa.
L=(p2−q2)2+4p2q2=p4−2p2q2+q4+4p2q2=p4+2p2q2+q4
P=(p2+q2)2=p4+2p2q2+q4
L=P więc trójkąt jest prostokątny
29 sty 19:18
Kasia: ok, a ciekawi mnie,ze z tresci nie wynika,ze trzeba przyjac tak jakby taka kolejnosc tych
dlugosci jaka jest podana, w sensie,ze np. 1 i 3 wyraz do kwadratu nie rowna sie temu 2.
a czy umiesz zrobisz dowod z podpunktu c
29 sty 19:21
Kasia: jeeeju, ile tego jest xDD a jak znalezc dlugosci tych bokow, z ktorych najkrotszy wynosi 13
29 sty 19:23
Kejt: właśnie się zastanawiam..
29 sty 19:25
Kasia: ok ok
29 sty 19:29
Kot admin. Co ja pacze? : nad którym aktualnie myślimy
29 sty 19:41
Kasia: 2 c ( chodzi o ta druga czesc polecenia, z wyznaczeniem dlugosci odcinkow, z ktorych najkrotszy
ma 13
29 sty 19:51
Kejt: tak..wiemy tylko, że p2−q2=13 a dalej nie wiem co robić..
29 sty 19:53
Godzio: Kasia chyba pominęła dodać, że p i q to l. naturalne hm ?
29 sty 19:59
Kot admin. Co ja pacze? : p
2 − q
2 = 13 ⇔ (p−q)(p+q) = 13 ⇔ (p−q)(p+q) = 1 * 13 ⇔
p − q = 1
p + q = 13
Na oko widać rozwiązanie tego układu równań :
p = 7 oraz q = 6
dalej mi sie już niestety nie chce
29 sty 20:01
Kot admin. Co ja pacze? : Godziu to ze muszą być naturalne i względnie pierwsze to jest oczywiste
29 sty 20:02
Kot admin. Co ja pacze? : Kot admin. Co ja pacze? zdobywa 24 pkt exp.
Co to ?
Kot admin. Co ja pacze? ewoluuje ?
Gratulacje
Kot admin. Co ja pacze? ewoluował w
ICSP
29 sty 20:03
ICSP: Jestem
29 sty 20:04
Kasia: oo eee aaa ooo eeee, nie mam pytań

dacie rade zrobic to 1. ktore podeslalam

to :
1. Podstawą trojkata rownobocznego jest srednica kola. Oblicz stosunek pola czesci trojkata
lezacej na zewnatrz kola do pola czesci trojkata lezacej wewnatrz kola.
29 sty 20:10
ICSP: Godziu jak sądzisz :
| |
| } |
| |
29 sty 20:15
Kasia: ale skad sie to wszystko wzielo

dla mnie to czarna magia
29 sty 20:28
ICSP: ale nie wiem nawet czy dobrze zrobiłem. Wolałbym sie najpierw upewnić.
29 sty 20:29
Kasia: tu znowu ja

no nie mówcie, ze tego nie dacie rade zrobic, wierze w Was !: P
29 sty 21:37