zadanie tekstowe z funkcją - bardzo proszę o pomoc
sylwusia: Zadanie 2
W hurtowni zmagazynowano 15 ton jabłek.Codziennie hurtownia sprzedaje 120 kg jabłek.
a)napisz wzór wyrażający zależność między ilością jabłek pozostających w hurtowni,a
liczbę dni sprzedaży
b)określ dziedzinę otrzymanej funkcji
c)Podaj,na ile dni sprzedaży wystarczy zgromadzonych jabłek,jeśli przyjmiemy,że ilość kg
sprzedanych codziennie jabłek jest stała i wynosi 120 kg.
30 mar 07:32
tim: a) 1 tona = 1000kg
15 ton = 15 000kg
y − ilość pozostałych jabłek
x − n−ty dzień sprzedaży
y = 15 000kg − 120x kg x∈dodatnie oraz y ∈dodatnie
b) Df x ∈ <0,125>
c) 125 dni
30 mar 10:08
tim: Poprawka: x ∈ nieujemne y ∈ nieujemne
30 mar 10:29
sylwusia: Dzięki bardzo
30 mar 21:02