jeszcze mam 2, których nie wiem jak ugryżć
kukur: 2.)w klasie jest 15 miejsc siedzących dla 10 uczniów. Nauczyciel postanowił, ze beda siadac
kazdego dnia inaczej. ile dni im to zajmie?
3)w pojemniku sa 4 kule białe i 6 czarnych. na ile sposobów mozna wyjąć 3 kule aby miec:
a) 3 kule czarne
b)3 kule białe
c)1 kule czarną
d)co najmniej 1 kulę białą
29 sty 11:52
wmboczek:
2) Na ile sposobów można wybrać 10 krzesełek z 15 (kombinacja)
3) kombinacje a,b,c) z x dostępnych wybieramy y, a pozostałe 3−y z drugiego zestawu
d) z 10 kul wybieramy 3 i od wyniku odejmujemy wynik z a
29 sty 12:45
kukur: to w zad 2) wychodzi mi
15*14*13*12*10*9*8*7*6*5/1*2*3*4*5*6*7*8*9*10=54486432000/3628800=15015

?
29 sty 13:21
kukur: zad3.a)
3 0
C * C
6 4
I TO PODZIELIC PRZEZ 3
C
10

29 sty 13:37
Aga1: Zad. 2.
Kolejność jest istotna, więc nie może to być kombinacja.
Korzystaj z wariacji bez powtórzeń lub z reguły mnożenia.
29 sty 13:49
wmboczek: to są pytania o liczbę możliwości. Dzielenie wykonujemy tylko jak mamy policzyć
prawdopodobieństwo
Zad 2. 15!/(10!5!)=15*14*13*12*11/5*4*3*2*1=
29 sty 13:50
wmboczek: W zad 2 trzeba doprecyzować, co znaczy siadać inaczej
dla mnie "zajęte będą inne krzesła"
ale dla Aga1 to pewnie "zajęte będą inne krzesła i ważne jest, który uczeń siedzi na którym
krześle"
29 sty 13:52
kukur: czyli w 2 zad wychodzi mi 360360/120=3003
29 sty 14:02