matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyc pochodna funkcji .. problem
Dejw:
Witam i z gory dziekuje za pomoc Mam problem ze skonczeniem przykladu
lnx
y=
1−lnx
doszedlem do tego miejsca i nie wiem jak dalej:
1/x * (1−1/x) − 1/x * 1/x
y=
=
(1−lnx)
2
29 sty 11:24
pigor:
no nie żartuj masz źle , a więc
lnx
1
1
*(1−lnx)−lnx *(−
)
x
x
y ' = (
) ' =
= mnożę licznik i
1−lnx
(1−x)
2
1− lnx +lnx
1
mianownik przez x =
=
. ...
x(1−x)
2
x(1−x)
2
29 sty 11:43