29 sty 11:22
dero2005:
7 − a, 8 − d, 9 − d, 10 − c, 11 − b, 12 − d
29 sty 18:08
Czesiek: Prosiłbym o to jak je rozwiązałeś bo odpowiedzi to mogę sobie spisać z podręcznika z tyłu ale
na sprawdzian z tego to się nie nauczę
30 sty 16:10
dero2005:
7)
| | CB√3 | | 2√3a√3 | |
DC = |
| = |
| = a
|
| | 2 | | 2*3 | |
AD = DC = a
30 sty 18:18
dero2005:
8)
y = ax + b
y = 0,8x + 3
a = tgα = 0,8
30 sty 18:19
dero2005:

9)
30 sty 18:26
dero2005:

10)
a = 3
b =
√3
d =
√a2 + b2 =
√32 +(√3)2 =
√12 = 2
√3
tw cosinusów
b
2 = x
2 + x
2 − 2x*x*cosα
b
2 = 2x
2 − 2x
2cosα
b
2 = 2x
2(1−cosα)
(
√3)
2 = 2*(
√3)
2(1−cosα)
3 = 6 (1−cosα)
30 sty 18:37
dero2005:

CD = 12
√3
OD = 6
√3
DE = 3
√3
| | DE | | 3√3 | | 1 | |
sinα = |
| = |
| = |
|
|
| | OD | | 6√3 | | 2 | |
α = 30
o
30 sty 18:44
dero2005: 12
sin
2α + cos
2α = 1
| | √5 | |
cosα = √1 − sin2α = √1 − (23)2 = √59 = |
|
|
| | 3 | |
√5>2
30 sty 18:48
Czesiek: Dzięki kolego tylko zadanie numer 7 jest z błędem. Nie potrafię Ci powiedzieć gdzie jest ten
błąd bo nie wiem jak je rozwiązać ale w odpowiedziach w zbiorze to odpowiedź C jest poprawna.
Mimo to wielkie dzięki !
30 sty 21:20
dero2005:
Przecież napisałem, że AD = a czyli odpowiedź c
30 sty 21:50
Czesiek: Mój błąd

przepraszam
30 sty 22:39