Zadanie wielomianowe
Tixxi: | | x3+ax2+bx−6 | |
Dana jest funkcja: F(x)= |
| . Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, |
| | (x+2)(x−1) | |
b, dla których wzór tej funkcji można uprościć do funkcji liniowej o dziedzinie R\(−2,1).
Jak to zrobić? Czy mogę podłożyć do wzoru tej funkcji x=−2 i x=1, skoro, te cyfry nie są w
dziedzinie?
Bardzo proszę o pomoc.
29 sty 10:56
Aga1: Pierwiastkami wielomianu f(x)=x3+ax2+bx−6
Muszą być liczby −2 i 1.
Rozwiąż układ
f(−2)=0
f(1)=0
z niewiadomą a i b.
29 sty 11:03
Tixxi: Ok. Dziękuję, ale tego właśnie nie rozumiem.
Czy mogę podłożyć te liczby? Przecież nie są one w dziedzinie, to chyba nie mogę z nich
skorzystać?
Pozdrawiam
29 sty 16:59
Tixxi: Proszę o pomoc
30 sty 15:52
Aga1: Tym sposobem oblicz a i b , następnie rozłóż na czynniki licznik , skróć, otrzymasz funkcję
liniową o dziedzinie podanej w zadaniu.
30 sty 16:13
Tixxi: No, ale jeżeli włoże do wzoru funkcji F(x), np. −2 za x. To wtedy na dole będzie zero, a przez
zero przecież dzielić nie można?
30 sty 16:52
Aga1: Ale nikt nie każe Ci dzielić przez 0.
Nie wiem jak inaczej można wyliczyć a i b.
Spróbuj tak jak Ci poradziłam.
30 sty 16:56