Ktoś ma pojęcie o asymptotach ?
Trwa egzamin: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji x3/x2−4
29 sty 09:59
alan: Napiszę Ci ogolny schemat robienia asymptot. ZObacz pierwszy lepszy przyklad na necie i bd
jasne

1)Dziedzina funkcji (zapisana przedzialami)
2)Granice na krancach przedzialow (ale nie w +=∞). Czyli jest masz dziedzine (−∞;3)(3;∞), to
obliczasz granice w 3od lewej i w 3 od prawej strony.
3) okreslenie asymptot pionowych (odpowiedz)
Warunek na istnienie asymptoty pionowej:
lim f(x)=+−∞
x−>a
Odp. x=a jest rownaniem asymptoty pionowej lewo/prawo/obustronnej
4)poziome i ukosne
f(x)*1/x=a
f(X)−ax=b
29 sty 10:28
krystek: Asymptota pionowa może być tam gdzie f nie jest określona ,ale musisz zbadać granice tutaj w
x=−2 − x=2
A ukośną masz też wzór y=....(popatrz do notatek)
29 sty 10:28
alan: na ukośną / poziomą dzielisz funkcję przez x, ja tobie zapisalem jako mnozenie przez
odwrotnosc.
i to co wyjdzie podstawiasz do drugiego wzoru. Jesli wynikami są 2 liczby, to masz do czynienia
z asymptota pozioma, a jesli liczba i ∞ to wtedy jest to asymptota ukosna.
29 sty 10:43
AS: Funkcja x − 4 nie posiada asymptoty , jest linią prostą.
29 sty 10:49
Mateusz:
Hmm gosc pisze ze trwa egzamin znaczy trwał do 10:25 więc takie postępowanie jest z jego strony
lekkim oszustwem chyba a o ile mnie pamięć nie myli na forum był nie tak dawno post z mniej
więcej takim zapytaniem: "Czy nie znalazłby się ktoś kto by mi przesłał rozwiązania zadań
mmsem z asymptot i granic w trakcie trwania kolokwium czy egzaminu w zamian odwdzięcze się
kaską albo jakimś Jack Daniel'sem".
29 sty 12:56