matematykaszkolna.pl
Oblicz dziedzinę alan: Witam. Nalezy wyznaczyc maksymalny zbior, ktory moze byc dziedzina tego wyrazenia. 62−x+32x−6 Myli mnie troszkę ten 6 stopien pierwiastka. Zalozenia wybralem takie: 1) 2x−6≠0 2x≠6 x≠3 2) 2−x+32x−6≥0 z tego mi wyszlo, ze x nie moze być równe 5. Domyslam sie, ze teraz nalezy wybrac czesc wspolna tych zbiorow (3;∞)(3;5)(5;∞). Dobrze myślę ?
29 sty 09:30
alan: Proszę tylko o wyjaśnienie, czy mam dobry tok rozumowania emotka
29 sty 10:28
Aga1: Założenia dobre. Nie widzę rozwiązania nierówności. Przy pierwiastkach parzystego stopnia zawsze postępuje się tak samo. Dlaczego x nie może być równe 5? Rozwiązaniem tej nierówności jest przedział (−,3>∪<5,) Część wspólna =D odp.D=(−,3)∪<5,)
29 sty 10:47
alan: aaa, faktycznie, jeszcze je się wlicza. Mozesz mi pokrótce wytłumaczyć, jak się postępuje z pierwiastkami nieparzystego stopnia ?
29 sty 10:48
Aga1: Pierwiastek nieparzystego stopnia istnieje z każdej liczby rzeczywistej.Gdyby pierwiastek w Twoim przykładzie był np 3−g0 stopnia, to Zał:jedno 2x−6≠o.
29 sty 10:53
alan: Po prostu wtedy znika zalozenie, ze to co pod pierwiastkiem musi byc wieksze lub rowne 0? wtedy pasuja nawet liczby minusowe ?
29 sty 11:20