Parametr
Andrzej: Proszę o pomoc przy funkcji wymiernej z parametrem.
| | x2 + 5 | |
W(x) = |
| |
| | x2 + 2x + m | |
| | x + 5 | |
W(x) = |
| |
| | mx2 + mx + m + 1 | |
28 sty 22:51
Kot admin. Co ja pacze? : Przykro mi ale nie posiadam zdolności jasnowidzenia
28 sty 22:52
Andrzej: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) dziedziną funkcji wymiernej W(x) jest zbiór wszystkich
liczb rzeczywistych.
28 sty 22:55
Kot admin. Co ja pacze? : mianownik musi być różny o 0
czyli :
x2 + 2x + m ≠ 0 ⇒ Δ < 0
w trzecim trzeba oddzielnie rozpatrzeć przypadek dla m = 0
28 sty 22:56
Andrzej: 4−4m < 0
Δm = 16
√Δ = 4
Dlaczego Δ<0 ?
28 sty 23:02
Andrzej: Drugi przykład, zrobiłem.
28 sty 23:04
Kot admin. Co ja pacze? : przebiłeś dziś wszysto

Gratulacje

x
2 + 2x + m = 0
2 rozwiazania gdy Δ > 0 jeżeli będą dwa rozwiazania to wtedy mianownik bedzie się zerował i
będzie trzeba coś wyrzucić z dziedziny.
Δ = 0 znowu mianownik będzie się zerował
Δ < 0 − mianownik nigdy się nie wyzeruje, czyli nie będziemy musieli nic wyrzuć z dziedziny bo
nigdy nie będziemy dzielić przez 0
a) x
2 + 2x + m
Δ = 4 − 4m
4 − 4m < 0 ⇔ m > 1 .
28 sty 23:05