.
Kasia:

Witam. Prosze o pomoc z 2 zadankami. Z góry ogromnie dziękuję

1. Krotsza przekatna trapezu prostokatnego ma dlugosc d i dzieli trapez na dwa rownoramienne
trojkaty prostokatne. Ile wynosi pole trapezu?
2. Dlugosci podstaw trapezu podano na rysunku obok ( zaraz narysuje). Krotsza przekatna trapezu
jest prostopadla do dluzszego ramienia. Dlugosc tej przekatnej jest rowna
3
4
2
√3
3
√2
28 sty 22:32
pigor: nie ma tam danego jakiegoś kąta ?
28 sty 22:58
Kejt:
1.
zastanawiam się po co była podana przekątna..obwodu nie trzeba było liczyć?
28 sty 22:58
Kot admin. Co ja pacze? : przecież są

równoramienny trójkąt prostokątny ma katy : 90, 45, 45
28 sty 22:58
Kot admin. Co ja pacze? : Kejt to jest do drugiego rysunek xD
28 sty 22:59
Kejt: to czemu tam jest notka "zaraz narysuję"..
28 sty 23:00
Kot admin. Co ja pacze? : hmmm bo może koleżanka najpierw napisała treść, a później rysunek zrobiła
28 sty 23:01
Kasia: dokladnie. ten rysunek jest do 2. zadania
28 sty 23:02
Kejt: bez sensu..
28 sty 23:02
Kasia: te zadania? tak, zgadzam się

męcze sie z nimi pol dnia i ja dalej niczego nie widze, juz mam
metlik w glowie:( mozecie mi pomoc z tymi dwoma zadankami

?
28 sty 23:04
wolf:

1/ P=............
28 sty 23:05
Kot admin. Co ja pacze? : Witaj
Kejt 
Twój chłopak już pojął wielomiany?
28 sty 23:06
Kejt: czyżby ICSP?
zawalił sprawdzian.. poprawia go znów po feriach..
28 sty 23:08
Kasia: cos sie nie zgadza z tym 1. bo odpowiedzi mam tylko takie
d
2
28 sty 23:10
Kot admin. Co ja pacze? : Cicho

Basiek mnie ściga i się przed nią ukrywam xD
Jakim cudem go zawalił ? Przecież miał taką dobrą nauczycielkę
28 sty 23:10
wolf:
28 sty 23:11
Kejt: wypadałoby podać odpowiedzi..tak w ogóle..zaraz to narysuję.
28 sty 23:11
Kot admin. Co ja pacze? : co do pierwszego :
górna podstawa : I{√2d}{2}
wysokość = górnej podstawie
dolna podstawa = d√2
podstaw do wzorów i wylicz pole.
28 sty 23:12
Kot admin. Co ja pacze? :
28 sty 23:12
Kasia: myslalam,ze dla takich 'mózgów' nie muszę podawac, bo bez problemu sami dojdziecie do odp
28 sty 23:12
Mila: zad1.
2a2 = d2 /:4
0,5 a2 = 0,25 d2 i to jest pole górnego Δ
0,5 d2 − pole dolnego Δ
zsumuj i masz pole trapezu
28 sty 23:13
Kejt: no to już nie..
on to wszystko umiał..naprawdę. tylko stres go zeżarł. bo potem cały sprawdzian na przerwie
zrobił..dobrze. Nie powinnam chyba była grozić obrażeniem się
28 sty 23:14
Kasia: uwierz mi,ze naprawde nie wiem skad sie wzielo to d{2} i gorna podstawa.. prosze o wyjasnienie,
bo chce sie nauczyc..
28 sty 23:14
wolf:
| | 3 | | 3 | |
P= 6 P= |
| d2= |
| *8= 6 |
| | 4 | | 4 | |
odp: b)
28 sty 23:17
28 sty 23:17
Mila: Kasiu, Δ są prostokątne i równoramienne, to znaczy, że każdy jest połową kwadratu.
28 sty 23:18
Kejt:

d
2+d
2=a
2
2d
2=a
2
a=d
√2
28 sty 23:18
Kejt: groziłam..ale właśnie nie podziałało

po tym jak spieprzył zadania, które mu zadałam kazałam mu się nie pokazywać mi na oczy.. ups..
28 sty 23:20
Kot admin. Co ja pacze? : Nie przesadziłaś troszkę

Nie każdy musi być geniuszem matematycznym

Może po prostu miał słabszy dzień.
28 sty 23:23
Kejt: chyba tydzień...ale mu wybaczyłam..
28 sty 23:24
Kot admin. Co ja pacze? : 
on na prawdę nie chciał tego słabo napisać
28 sty 23:28
Kasia: eh, chyba tego dzisiaj nie zrozumiem.. zrobie ostateczne podejscie jutro : (( czy moge Wam
podrzucic kilka zadan z rysunkami z okregow, katow wpisanych, opisanych? dla Was to pestka, a
mnie przyprawia powoli o nerwice xD
28 sty 23:28
Kejt: podrzucić możesz..ale to co my z tym zrobimy to inna sprawa

wiem..dlatego wybaczyłam.
28 sty 23:29
Kasia: Kejt, zlituj się ! nie każdy jest mózgiem matematycznym jak to napisał ICSP : )
ok. to po kolei będę podawac.
1. Punkty A i B dziela okrag na dwa luki, ktorych stosunek dlugosci jest rowny 2:13. Kat
srodkowy oparty na krotszym luku ma miare
24 30 36 48 ?
i bardzo bym prosila o maly rysuneczek, wtedy odrazu lepiej zrozumiec
28 sty 23:32
Kejt: ale co ja takiego robię?
28 sty 23:33
Kasia: cytuję : ,, Kejt: podrzucić możesz..ale to co my z tym zrobimy to inna sprawa ''
28 sty 23:36
Kasia: pomozecie z zadankiem?..
28 sty 23:52
Kejt:
proporcje kątów będą takie same jak łuków, więc mamy kąty: 2α i 13α
kąt pełny − 360o
2α+13α=360o
α=...
2α=...
wybacz nie narysuję Ci tego..strasznie mi się to zacina i cholery można dostać..
28 sty 23:58
Kot admin. Co ja pacze? : Kasiu czy przypadkiem to nie tobie kiedyś pomagał nasz dobry kolega z forum szanowny
ICSP z zadaniami?
29 sty 00:13
Kasia: aaa, teraz rozumiem, niepotrzebne zamieszanie z lukami, a pfee

Kot admin. jakie zadanka masz na mysli? bo niejednokrotnie prosilam o pomoc
29 sty 00:25
Kot admin. Co ja pacze? : nie wiem

Musiałbym się spytać ICSP dokładnie
29 sty 00:26
Kasia:

przecież to Ty jesteś ICSP, już wcześniej się ujawniłeś

skoro nie śpisz, to Cię troszkę podręcze

Punkt S jest srodkiem okregu opisanego na czworokacie ABCD. Jezeli dlugosci bokow AD,AB i BC sa
rowne odpowiedni 3,1 i 2, to bok CD ma dlugosc
2
√5
√6
2,5
robie rysunek do tego (na samej gorze to ten wlasnie

)
29 sty 00:31
Basiek: ICSP w świetle dnia dzisiejszego... ukatrupię Cię.
29 sty 00:45
Kasia: ludzie widze,ze dzisiaj ewidentnie z moich postów robią czat.. no cóż.
Basiek, a może tak na dobranoc zrobisz powyzsze zadanko? bo ICSP gdzieś się zapodział ; p
29 sty 00:49
Basiek: Jasne

To będzie c.
√6
29 sty 00:50
Kasia: a mogłabyś mi wyjaśnić? odpowiedzi mam też, ale po prostu za piernika tego nie widzę
29 sty 00:51
Basiek: Opis: DAB i DCB to kąty oparte na średnicy okręgu−> kąty proste.
Najpierw Pitagorasem z trójkąta ABD −> IDBI=
√10, następnie rozwiązujesz znów Pitagorasem,
obliczasz po prostu 3 bok trójkąta DBC , potrzebną Ci długość CD
29 sty 00:53
29 sty 00:59
Basiek: W normalnych warunkach, to byłoby dla mnie wcześnie. Ale cały tydzień wstawałam rano i mam wory
pod oczami jak jakiś kurcze buldog.
Jedno? Ale tam migusiem

co? I nie obiecuję, ze będę umieć.
29 sty 01:00
Kasia:

ok ok

wierze, jedno daje, jak bd za duzo myslenia to sobie odpusc i idz się wyśpij

wierzcholki B,C,D czworokata BCDS naleza do okregu, ktorego srodkiem jest punkt S. Kat BSD tego
czworokata jest prosty, zatem kat BCD ma miare
105
120
135
150
rysunek na samej gorze
29 sty 01:05
Basiek: a ten ostatni wierzchołek leży w punkcie S? Czy jak?
29 sty 01:06
Kasia: tak lezy, wiem,ze marny ten rysunek, ale sie spieszylam
29 sty 01:08
Kot admin. Co ja pacze? : Basiek już śpi ? Już jest bezpiecznie?
29 sty 01:10
Kot admin. Co ja pacze? : oczywiście 135
o
29 sty 01:15
Kasia: a jakies wyjasnienie? ; p
29 sty 01:15
Basiek: Rysunek całkiem fajny.

odp. 135.
więc tak masz kąt przy wierzchołku s−> kąt środkowy, miara 90 st, oparty na łuku db

Więc ta
druga część łuku, po drugiej stronie koła, to będzie 360−90= 270. Na tym łuku można by oprzeć
kąt środkowy o mierze 270 st. A zamiast tego mamy tam kąt wpisany, którego miara, jak wiemy
jest 2x mniejsza. 270:2= 135

Łapiesz? Nie wiem, czy nie zbyt chaotycznie.
29 sty 01:16
Kasia: lapie lapie

tylko nie wiedzialam,ze kat srodkowy moze tez tak wygladac

dzięki Basiu,
jesteś kochana

a teraz lece spac, bo jutro czekaja mnie kolejne zadanka. Moze uda mi sie
Ciebie jutro jakos zlapac to jesli bys miala czas i ochote to bylabym wdzieczna za jeszcze
mala pomoc. Mimo wszystko i tak bardzo mi pomoglas, i bardzo ładnie tłumaczysz

i tez idz
spać i się wyspij w koncu! dobrej nocki wszystkim
29 sty 01:20
Basiek: Dobranoc

Będę na pewno wieczorem po 20/ 21

Powodzenia i też się wyśpij
29 sty 01:21
Kot admin. Co ja pacze? : w razie czego łap kota admina

Jest wredny ale też może pomóc
29 sty 01:23