matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj dzielenie .
KTOŚ POMOŻE!!:
a
2
−15
:
a
2
−3a
28 sty 22:07
pigor:
widzę, że ktoś jest uparty , ale nie mówi jakie jest polecenie do zadania i ja muszę się domyślać, a tu można zrobić to np. :
a
2
−15
a
2
−3a+3a−15
3a−15
A
B
=
= 1+
= 1+
+
=
a
2
−3a
a
2
−3a
a(a−3)
a
a−3
A(a−3)+Ba
(A+B)a−3A
= 1+
= 1+
⇒ A+B=3 i −3A= −15 ⇒ A=5 i B=−2 ,
a(a−3)
a(a−3)
a
2
−15
5
2
więc
= 1+
−
a
2
−3a
a
a−3
29 sty 01:32