prosta calka duzy problem
Majka: ∫cos7xsinxdx
niewiem co wziac za t a co za dt pomozcie
28 sty 22:07
Hektor:
cosx = t
28 sty 22:10
Majka: niewiem jak mogłam na to nie wpaść

dzięki
28 sty 22:12
Rivek: Zobacz, masz ∫ (cosx)7 * sinx dx
pytanie: wywalenie czego uprości nam to? odp: sinusa
pytanie: co daje nam pochodną sinx? cosx
t=cosx
dt=−sinx
− można wywalić przed całke
28 sty 22:13
Hektor:
ja też nie wiem
28 sty 22:13
Majka: −1/8cos8x+C
28 sty 22:14
Hektor:
28 sty 22:17
pablo: Nie rozumiem jak to wyszło:
po podstawieniu mam −∫t7... co dalej?
8 gru 16:15
Franek: cosx = t
−sinxdx=dt
| 1 | | 1 | |
−1 ∫ t7dt = −1* |
| t8 + C = 1 |
| cos8x + C |
| 8 | | 8 | |
8 gru 16:18
pablo: 1*18 jak domniemam?
8 gru 16:21
Franek:
mały błąd się wdarł...
8 gru 16:28
pablo: Nie zauważyłem, że właśnie potrzebuję sinxdx ,,wyeliminować''.
8 gru 16:29
Mates: Witam, dlaczego dt= −sinxdx?, skoro całka z c
osx=sinx? Proszę o pomoc, bo nie moge do tego dojść
18 lut 20:14
Tobi: pochodna z cosx = −sinx
i tą pochodną podstawiasz do dt i później dopisujesz dx czyli
t=cosx
dt=(cosx)'*dx
dt=−sinx dx / *(−1)
−dt= sinx dx
3 maj 17:00