1.l−dlugosc struny
d−dlugosc piszczalki
v1−predkosc fali dla struny (szukane)
v2−predkosc fali dla piszczalki (350 m/s)
λ1−dl fali dla struny
λ2−dl fali dla piszczalki
λ1=2l
λ2=4d
v1=λ1*f
v2=λ2*f
v1=λ1*f
| v2 | ||
f= | ||
| λ2 |
| λ1 | ||
v1= | *v2 | |
| λ2 |
| λ1 | f2 | 3 | |||
= | = | ||||
| λ2 | f1 | 2 |
| λ1 | 2l1 | l1 | 3 | ||||
= | = | = | |||||
| λ2 | 2l2 | l2 | 2 |
| l1 | 3 | ||
= | |||
| l2 | 2 |
| 2 | ||
l2= | l1 | |
| 3 |
| 2 | 1 | |||
l1− | l1= | l1=7cm | ||
| 3 | 3 |
3(nie mam)
4
rys (a)
| μ0I | μ0I1 | μ0I2 | ||||
B= | B1= | B2= | ||||
| 2πd | 2πd | 2πd |
5
| μ0IR2 | ||
B= | ||
| 2(R2+x2)3/2 |
| μ0I | μ | |||
B= | ale μ=IS=IπR2 => I= | |||
| 2R | πR2 |
| μ0 | ||
B= | μ | |
| 2πR3 |