pomoc w zadaniu z całka nieoznaczona
paolla91: Prosze o pomoc w rozwiazaniu całki ∫e3*dx1+e6x
28 sty 21:58
Hektor:
A co to jest?, zapisz to porządnie, stosuj dużą literę U przy ułamkach
28 sty 22:12
trusia: przepraszm, na szybko nie zauwazylam...
28 sty 22:27
Krzysiek: podstawienie:
t=e3x
28 sty 22:32
trusia: w ogole mi to nie wychodzi wiec pisze jeszcze raz
gdy t=e3x
dt=3e3xdx
i nie wiem co zrobic z mianownikiem, bylby ktos tak mily i mi to rozpisal jak bd wygladala
calka po podstawieniu t?
28 sty 22:52
Krzysiek: e6x =(e3x)2
28 sty 23:01
trusia: czyli bd po podstawieniu
| | t*3e3x | |
∫ |
| dobrze mysle? |
| | 1+t2 | |
28 sty 23:05
Krzysiek: nie... nie możesz mieć x, po podstawieniu
28 sty 23:22
trusia: aa, okej dzieki wielkie
28 sty 23:44