Ustal dziedzinę D i skróć wyrażenie wymierne
pomocy!:
28 sty 21:50
Hektor:
wyłącz x przed nawias, rozłóż y2 − 1 na czynniki wzorem skróconego mnożenia
28 sty 21:53
pomocy!!: a jaśniej można było by
28 sty 21:58
Kejt:
mianownik ze wzoru: a2−b2=(a+b)(a−b)
licznik: xy − x = x(y−1)
28 sty 21:59
Hektor:
to było z mojej strony najjaśniej, ale na ciemność nie ma chyba mocnych
28 sty 22:09
KTOŚ POMOŻE!!: noo chyba tak... ja to muszę mieć napisane wszystko tak jak zadanie na lekcji ... jak małemu
dziecku
28 sty 22:11
Mila: | | x(y−1) | | x | |
= |
| = |
| |
| | (y−1) (y+1) | | y+1 | |
D: x≠0⋀y≠1⋀y≠−1
Wyjaśnienie u Hektora i Kejt.
29 sty 16:49