funkcja kwadratowa: Wykresy funkcji kwadratowych f(x) = x2 + bx - a oraz g(x) = x2 - ax + b , a jest rozne
od 0 , przecinają się w punkcie leżącym na osi OX Wiedząc ze osią symetrii wykresu
funkcji f jest prosta o rownaniu x + 1 = 0 Oblicz a oraz b
2 maj 11:42
mrgiver: niech punkt przeciacia funkcji f oraz g ma wspolrzedne (p,0)
wtedy f(p) = p2+bp-a = p2-ap+b = g(p)
przy zalozeniu, ze a+b ≠0 dostajemy p=1
stad f(p)=1+b-a = 0 => a=b+1
oś symetrii f ma postac x=-1
w tym wypadku jest to xwf = -b/2 => stad b=2, a =3
7 maj 16:54