Delta
Tommy: Witam, jak policzyć takie równanie:
x2−x(6 + √3)+9+3√3=0 ?
Chodzi mi o to, że jak licze deltę, to nie umiem podnieść do kwadratu współczynnika b, czyli
−(6+√3)2.
Pozdrawiam
28 sty 21:37
Hektor:
policzyć się nie da, ale rozwiązać tak
28 sty 21:38
Tommy: yhm, więc jak to rozwiązać ?
28 sty 21:40
Hektor:
Δ = 36 + 12√3 + 3 − 36 + 12√3 = 3
28 sty 21:42
Tommy: ale to dlatego, że do kwadratu podnoszę −1 i (6+√3), −1 się zredukuje i zostanie tylko
nawias do kwadratu ? dobrze rozumiem ?
28 sty 21:52
Hektor:
(−1)2 = 1
28 sty 21:53
krystek: a=1 b=−(6+√6) c=9+3√3
28 sty 21:54