ciagii
Kasandra: dany jest ciag geometryczny an .iloczyn pieciu kolejnych poczatkowych wyrazow to 32 .jaki jest
trzeci wyraz ciagu?
28 sty 21:23
VEVO: a1 * a2 *a3 * a4 *a5 =32
a2=a1 * q
a3= a2 * q = a1 * q2
a4=.....
28 sty 21:28
Hektor:
| | a | | a | |
a1 = |
| , a2 = |
| , a3 = a, a4 − aq, a5 = aq2 |
| | q2 | | q | |
| a | | a | |
| * |
| * a * aq + aq2 = 32 |
| q2 | | q | |
a
5 = 32
a = 2
Odp.: a
3 = 2
28 sty 21:48
Kasandra: hektor skad wzieles te a1 a2 a3 a4 ? dziwnie to zapisales pierwszy raz widze cos takiego
28 sty 22:18
Hektor:
boś młoda, to niewiele jeszcze w życiu widziałaś
28 sty 22:20
Kasandra: mozesz jakos latwiejszym sposobem rozpisac ?
28 sty 22:23
Hektor:
przecież to już jest najprościej
28 sty 22:25