Chodzi tylko o sprawdzenie wyliczonego przeze mnie zadania
Karolina: Chodzi tylko o sprawdzenie wyliczonego przeze mnie zadania i ewentualnie jeśli mogę prosić to o
wskazanie błędów.
Oblicz pole i obwód prostokąta, którego przekątna ma 13cm, a jeden z boków jest o 7cm dłuższy
od drugiego.
a=x
b=7+x
c=13
x2+(7+x)2=132
x2+49+14x+x2=169
2x2+14x−120=0 /:2
x2+7x−60=0
Δ=b2−4ac
Δ=49−4*1*(−60)
Δ=289
√Δ=√289
Δ=17
x1=10
x2=3
P=10*7=70cm2
L=2*10+7*2
L=20+14
L=36cm2
28 sty 20:50
Karolina: pośpieszyłam się troszkę.
po wyliczeniu delty jest:
x1= −b −√Δ / 2a
x1 = − 7 − 13 / 2
x1 = 10
x2 = −b + √Δ / 2a
x2 = −7 + 13 / 2
x2 = 3
28 sty 20:54
Aga1: a=x=5
b=7+x=12
Dalej popraw.
28 sty 20:56
wolf:
x >0 i b<c i a< c
| | −7+17 | |
znajdź błąd : x1= |
| =.......... x2=... |
| | 2 | |
x
1= 5 x
2= −12 <0 −−− odrzucamy
a=5 b= 12 i c= 13 ( spr. 5
2+12
2= 13
2 ⇒ 169=169 ok:
P=....
28 sty 20:59