matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Studiii:
Całeczka ∫
1
x
2
* arctgx
28 sty 20:37
Studiii:
przez czesci a pozniej?
28 sty 20:38
ZKS:
arctgx
1
1
∫ (−U{1}{x)' * arctgx dx = −
+ ∫
*
dx
=
x
x
x
2
+ 1
1
1
J = ∫
*
dx
x
x
2
+ 1
x = tgu dx = (tg
2
u + 1)du
1
1
1
∫
*
* (tg
2
u + 1)du = ∫
du = ln(sin(u) + C
tgu
tg
2
+ 1
tgu
arctgx
=
−
+ ln(sin(arctg(x))
x
28 sty 20:53
Studiii:
dziekuje
28 sty 21:09