matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
elpe:
trygonometryczna 2sin2x+ctgx=4cosx
cos(4sin
2
−4sin+1)
dochodzę do czegość takiego
=0 i pytanie czy mogę to pomnożyć
sinx
4sin
2
−4sin+1
przez sinx? Jezeli nie to mam rozwiązanie ctgx=0 a to
nie wiem co
sinx
zrobić z tym
28 sty 19:40
wolf:
ctgx*(4sin
2
x−4sinx+1)=0 ctgx*(2sinx−1)
2
=0
1
ctgx=0 v sinx=
2
28 sty 19:48
elpe:
no tak
dzięki
wolf
28 sty 19:50
wolf:
28 sty 19:54