macierze
studentka: próbuję zrobić takie oto zadanko
http://img23.imageshack.us/img23/511/zdjcie1025.jpg gdzie mam w rozpatrzec rozwiazanie wzgledem k. wszystko
byloby ok, gdyby nie fakt ze Wy wychodzi mi delta mniejsza od zera. czy ktos moze mi
wytlumaczyc co dalej?
28 sty 19:38
Aga1: Nie wiem jakie było pytanie, ale Wy nie przyjmuje wartości zero , więc Wy≠0dla k∊R
28 sty 20:19
studentka: rozpatrzec rozwiazanie wzgledem parametru k
czyli gdy
W≠0 jest jedno rozwiazanie, to
x=(x−1)(x+1)(x+5)(x−0)(x+1)
y=?
i co mam napisać kiedy nieskonczenie wiele rozwiazan i kiedy uklad jest sprzeczny? bo to k∊R
totalnie mnie zamroczyło.
28 sty 20:31
Aga1: Układ ten nigdy nie będzie miał nieskończenie wiele rozwiązań, a sprzeczny będzie gdy W=0,
Gdy W≠0 układ jest oznaczony (ma jedno rozwiązanie.)
28 sty 20:37
studentka: no dobrze, to i ja wiem z tablic, ale jak to sie przeklada na rozwiazanie ;e?
28 sty 20:42
Aga1: W=0⇔k=0 lub k=−1
Odp. Dla k∊{−1,0} układ jest sprzeczny
W≠0⇔k≠0 i k≠−1.
Odp. dla k∊R−{−1,0} układ jest oznaczony.
28 sty 20:52