matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Maciej Maciej:
Witam. Mam zbadać wypukłośc funkcji y=x
2
. Pomożecie to zrobić
28 sty 18:38
M:
14 lut 12:58
Janek191:
y = x
2
x ∊ R więc y ' = 2 x y '' = 2 > 0 więc dana funkcja jest wypukła w swojej dziedzinie.
14 lut 13:13