pochodna
Soulja: PROSZĘ O POMOC
mam wyznaczyć pochodną funckji
f'(x) = ( 12x2 −2ln(x2+4) +2arctanx2 )'
w miarę możliwości proszę to rozpisać a nie tylko wynik, zagubiłem się w tym przykładzie
masakrycznie i nie wiem gdzie popełniłem błąd
28 sty 18:33
Rivek: każdy z tych trzech składników możesz oddzielnie:
(
12x
2)'=x
| | 1 | |
(2ln(x2+4))'=2( |
| *2x) − pochodna funkcji złożonej |
| | x2+4 | |
| | 1 | | 1 | |
(2arctgx2)'=2( |
| * |
| ) − też funkcja złożona. |
| | 1+(x2)2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli f'(x)=x−2( |
| *2x)+2( |
| * |
| ) |
| | x2+4 | | 1+(x2)2 | | 2 | |
tam uporządkować...
28 sty 18:40
Soulja: dokładnie tak zrobiłem tylko w uporządkowaniu coś mi nie gra bo mi wyszło
| 14x5+x3+x2+4 | | x3+4 | |
| a w odpowiedziach jest |
| |
| 14x4+2x2+4 | | x2+4 | |
28 sty 18:45
Soulja: przynajmniej wiem że w pochodnych się nie machnąłem
28 sty 18:46