wynik wyrażenia algebraicznego
magda: witam, domyslam sie ze moj problem jest wrecz smieszny, ale... chyba juz zbyt dlugo od rana
siedze przy matmie i mam kryzys xD
prosilabym o rozwniecie, dlaczego (n+1)2 / (2n+1)(2n+2) = 1/4
28 sty 17:39
Kot admin. Co ja pacze? : to nie jest równe.
28 sty 17:40
Basiek: Z prawej przenieść 1/4 na lewo, zamienić na wspólny mianownik. Założenia dla mianownika
odpowiednie. Potem porównujesz licznik do 0
28 sty 17:41
Kot admin. Co ja pacze? : | | (n+1)2 | | (n+1)(n+1) | | 1 | |
no chyba że jest tak : |
| = |
| = |
| |
| | (2n+2)(2n+2) | | 2(n+1)*2(n+1) | | 2*2 | |
= 4
−1
28 sty 17:43
Krzysiek: albo tak:
jeżeli po lewe stronie byłoby dopisane:
'lim n→
∞ ' to wtedy równość zachodzi
28 sty 17:45
Basiek: Fajne.

Tak trochę "od tyłu"
28 sty 17:45
magda: tak, tak, nie dodalam 'lim n→
∞' przepraszam, ale siedze nad tym zbyt dlugo i troszke mozg
zlasowany
28 sty 17:54