Pomocy! zbadaj w zależności od parametru k wzajemne połozenie prostych:
aqlec: Pomocy! zbadaj w zależności od parametru k wzajemne połozenie prostych:
l1: kx+y=2
l2: x+ky=k+1
28 sty 17:38
aqlec: jak mam to zrobić?
28 sty 17:56
wolf:
l
1: y= −kx+2 a
1= −k
| | 1 | | 1 | | 1 | |
l2: y= − |
| +1+ |
| , k≠0 a2= − |
| |
| | k | | k | | k | |
| | −1 | |
dla a1=a2 ⇒ l1 ∥ l2 ⇒ −k= |
| ⇒ k2= 1 ⇒ k=1 v k= −1 |
| | k | |
dla k= 1 l
1: y= − x+2 l
2: y= −x +2 ⇒ proste są równoległe i pokrywają się
dla k= −1 l
1: y= x+2 l
2: y= x ⇒ proste równoległe i się nie pokrywają
dla k∊ R{0, −1, 1} −−−− proste przecinające się
28 sty 20:12
aqlec: Dziękuję!

a jak zrobić to:
dla jakich k te proste przecinajaą sie wewnątrz kwadratu w którym punkty a=(2,−2) i C=(−2,2) są
końcami przekątnej?
28 sty 22:01
Kingaa: Czy mogę ponowić pytanie
aglec ? Jak zrobić drugą część zadania?
21 sty 11:26
ite:

Dla k=0 również mamy proste przecinające się. Czyli przecinają się dla k∊ R\{−1, 1}.
Oblicz współrzędne punktu przecięcia się tych prostych P(x
P,y
P), rozwiązując ten układ równań
dla podanego wyżej k.
Punkt P będzie należał do wnętrza kwadratu jeśli będą spełnione warunki:
21 sty 14:59
Kingaa: Dziękuję za odpowiedź
21 sty 15:54