Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x^2 +y^2-8x+6y-2=0
kkkk: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 +y2−8x+6y−2=0
wyznaczyłam środek o współrzędnych (4, −3) ale nie wiem z jakiego wzoru obliczyć r, chodzi mi
tylko o wzór, resztę sama obliczę
28 sty 17:33
Basiek: (x−4)2+ (y+3)2= 16+9
(x−4)2+(y+3)2=25
25=r2
r=5
28 sty 17:37
kkkk: może inaczej spytam, nie wiem dlaczego akurat ten wzór mam zastosować, nie spotkałam się
z nim nigdy i nie mogę znaleźć w podręczniku: r= √a2+b2−c
28 sty 17:38
kkkk: nie wiem dlaczego liczby 16 i 9 przenosimy na prawą stronę i uznajemy za r. z jakiej racji?
28 sty 18:10
Basiek: Bo tak właśnie wygląda równanie okręgu? Ma taką postać. To po prawej to r2
28 sty 18:24
28 sty 19:21
kkkk: wszystko jasne, dzięki za wzory
28 sty 19:31