ciągi
karol: wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego
a
6 = −4
proszę bardzo o pomoc
28 sty 17:29
karol: a10
28 sty 17:30
pigor: | | 1 | |
z wzoru na n−ty wyraz an=a1*qn−1 masz układ równań a1q5 = − 4 i a1q9 = − |
| |
| | 64 | |
z którego oblicz
a1, q ...
28 sty 17:47
karol: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wychodzi mi q= |
| v q=− |
| i z założenia powinno być q dodatnie czyli q= |
| ale |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
dalej mi już nie wychodzi
28 sty 17:50
karol: ktoś wie?
28 sty 18:05
karol: heelp
28 sty 18:18
pigor: masz rację , więc z 1−szego równania układu
| | 1 | |
a1* |
| = −4 ⇒ a1*4−5 = −4 /*45 ⇒ a1 = − 46 |
| | 45 | |
28 sty 18:20
karol: a teraz a
n.
| | 1 | |
an = −46 * |
| n−1 ? i dalej mam kłopot |
| | 4 | |
28 sty 18:22
karol: wie ktoś?
28 sty 19:09
karol: proszę, nie rozumiem tego
28 sty 19:29