Oblicz sumę 30 największych ujemnych rozwiązań równania cos 2x + sin x = 0
anita: 
Oblicz sumę 30 największych ujemnych rozwiązań równania
cos 2x + sin x = 0
z równania wyszło mi, że sinx=1 lub sinX= −1/2
Jak mam teraz obliczyć tą sume?
Proszę o wytłumaczennie
28 sty 17:28
Kot admin. Co ja pacze? : wiesz co to jest okresowość funkcji?
28 sty 17:39
anita: tak, wiem
28 sty 17:40
Kot admin. Co ja pacze? : to w takim razie jakie jest największe ujemne rozwiązanie oraz ile takich rozwiązań jest.
28 sty 17:41
anita: największe ujemne rozwiązanie to −π/6?
28 sty 17:42
Kot admin. Co ja pacze? : interesuje mnie wartość nie argument
28 sty 17:44
anita: aha

to −1/2?
28 sty 17:45
Kot admin. Co ja pacze? : oraz ile jest takich rozwiązań ?
28 sty 17:48
anita: nie wiem, 30?
28 sty 17:51
Kot admin. Co ja pacze? : wracamy do początku

Co to jest okresowość funkcji ?
28 sty 17:51
anita: fukcja okresowa to znaczy ze powtarza sie o okres
czy chodzi o 2kπ?
28 sty 17:55
Kot admin. Co ja pacze? : skoro dana wartość funkcji powtarza się co okres to w takim razie ile będzie wartości f(x) =
28 sty 17:57
anita: jedna?
28 sty 18:01
Kot admin. Co ja pacze? : czyli już sie nigdy nie powtórzy ?
To w takim razie po co nam okresowość?
28 sty 18:03
anita: gubię sie

musi się powtarzac, powtarza sie w przypadku sinusa co 2kπ
28 sty 18:04
wmboczek: rozwiązaniem są x − argumenty
wyjdą 2 rozwiązania powtarzające się co 2kπ
ich suma utworzy ciąg arytmetyczny, mamy dodać 15 wyrazów o r=−4π
28 sty 18:04
Kot admin. Co ja pacze? : powtarza sie
| | 1 | | π | |
czyli sinx = − |
| ⇔ x = − |
| + 2kπ ;k ∊ Całkowite |
| | 2 | | 6 | |
teraz wypisuj wszystkie wartości x dla których to jest spełnione. Jak skończysz to napisz
28 sty 18:06
anita: −π/6, 7/6π, 11/12π ..itd o to chodzi?
28 sty 18:12
Kot admin. Co ja pacze? : to wszystkie ?
28 sty 18:12
anita: no nie wszytskie, ale tak w nieskończonośc mogłabym pisac
czy mam wypisac ich 30?
28 sty 18:14
Kot admin. Co ja pacze? : najpierw ustalmy ile ich jest
28 sty 18:15
anita: no wlasnie tego nie wiem!
28 sty 18:18
Kot admin. Co ja pacze? : przecież już nawet ożyłaś właściwego słowa

. Dokładnie o 18:14
28 sty 18:19
anita: nieskończonośc?
28 sty 18:20
Kot admin. Co ja pacze? : no wreszcie
28 sty 18:20
anita: uff..
i teraz co dalej mam ztym zrobić?
28 sty 18:21
Kot admin. Co ja pacze? : masz może odpowiedź do tego zadania?
28 sty 18:21
anita: własnie niestety nie
28 sty 18:22
Kot admin. Co ja pacze? : właśnie ja nie jestem pewien tego do końca.
Mi się zdaje że odp. to −15

Jednak wolałbym poczekać na opinię innych.
28 sty 18:23
anita: okey, rozumiem,
baaardzo dziękuję za cierpliwość i pomoc!

28 sty 18:27
AC:
Wynik to:
−15π
28 sty 18:38