matematykaszkolna.pl
planimetria Kasia: BŁAGAM o pomocemotka:( Witam Was serdecznie. Rozwiązuje zadanka z planimetrii, która niestety nie jest moją mocną stroną.. zostało mi kilka zadanek, z którymi za nic sobie nie umiem poradzic. Proszę choćby o podpowiedzi do tych zadań. Z góry ogrooomnie dziękuję emotka 1. Krótsza podstawa trapezu prostokatnego ma dlugosc 4. Oblicz pole tego trapezu wiedzac,ze jego krotsza przekatna dzieli trapez na dwa trojkaty, z ktorych jeden jest rownoboczny. 2. Wykaz,ze jesli przekatna trapezu rownoramiennego zawiera sie w dwusiecznej jego kata ostrego, to ramie i krotsza podstawa maja rowne dlugosci. 3. Przekatne trapezu przeicnaja sie pod katem prostym. Wykaz,ze suma kwadratow dlugosci podstaw jest rowna sumie kwadratow dlugosci ramion. 4. Przekatne dziela trapez na cztery trojkaty o rozlacznych wnetrzach. Wykaz,ze pola tych trojkatow, w ktorych jeden z bokow jest ramienien trapezu, są równe. dziękuję jeszcze raz za jakąkolwiek pomoc emotka
28 sty 17:15
hwdtel i x3: zad1
P=a+42(h) 
ah2=12sin60oa2
42 + h2 =a2 
Rozwiąż przynajmniej
28 sty 19:05
Aga1: rysunek IADI=BCI z założenia Kąt BAC= kątowi CAD z zał. ICABI=IACDI kąty są równe jako kąty naprzemianległe, Trójkąt ACD jest trójkątem równoramiennym , bo ma dwa kąty przystające, z tego wynika, że i ramiona są równe IADI=IBCI
28 sty 20:32
wolf: rysunek
 83 
a= 8 , b= 4 h=

= ...........
 2 
 a+b 
P=

*h=.................
 2 
28 sty 20:39
Kasia: nie było mnie wcześniej przy komputerze. Dziękuję Wam ogromnie za pomoc emotka już wszystko jasne. czy mogłabym prosić o pomoc jeszcze z 3 i 4 zadankiem? z góry bardzo dziękuję emotka
28 sty 21:55
Mila: rysunekx2 +y2 =b2 z2 +v2 = a2 c2 = v2 + y2 d2 =z2 +x2 podstawiamy : a2 +b2 = z2 +v2 +x2 +y2 = c2 + d2
28 sty 23:34
hwdtel i x3: Dość tych bzdetów,bandyckie prostytutki z tv i wariatkowa do ludowego kryminału
29 sty 06:46