:(
Witam Was serdecznie.
Rozwiązuje zadanka z planimetrii, która niestety nie jest moją mocną stroną.. zostało mi kilka
zadanek, z którymi za nic sobie nie umiem poradzic. Proszę choćby o podpowiedzi do tych zadań.
Z góry ogrooomnie dziękuję
1. Krótsza podstawa trapezu prostokatnego ma dlugosc 4. Oblicz pole tego trapezu wiedzac,ze
jego krotsza przekatna dzieli trapez na dwa trojkaty, z ktorych jeden jest rownoboczny.
2. Wykaz,ze jesli przekatna trapezu rownoramiennego zawiera sie w dwusiecznej jego kata
ostrego, to ramie i krotsza podstawa maja rowne dlugosci.
3. Przekatne trapezu przeicnaja sie pod katem prostym. Wykaz,ze suma kwadratow dlugosci podstaw
jest rowna sumie kwadratow dlugosci ramion.
4. Przekatne dziela trapez na cztery trojkaty o rozlacznych wnetrzach. Wykaz,ze pola tych
trojkatow, w ktorych jeden z bokow jest ramienien trapezu, są równe.
dziękuję jeszcze raz za jakąkolwiek pomoc
| ⎧ | P=a+42(h) | |
| ⎨ | ah2=12sin60oa2 | |
| ⎩ | 42 + h2 =a2 |
IADI=BCI z założenia
Kąt BAC= kątowi CAD z zał.
ICABI=IACDI kąty są równe jako kąty naprzemianległe,
Trójkąt ACD jest trójkątem równoramiennym , bo ma dwa kąty przystające, z tego wynika, że i
ramiona są równe IADI=IBCI
| 8√3 | ||
a= 8 , b= 4 h= | = ........... | |
| 2 |
| a+b | ||
P= | *h=................. | |
| 2 |
już wszystko jasne.
czy mogłabym prosić o pomoc jeszcze z 3 i 4 zadankiem? z góry bardzo dziękuję
x2 +y2 =b2
z2 +v2 = a2
c2 = v2 + y2
d2 =z2 +x2
podstawiamy : a2 +b2 = z2 +v2 +x2 +y2 = c2 + d2