Obliczyć
Granice - pomocy!: PROSZĘ POMÓŻCIE!
| | √n2+4 | |
1) lim (n−> ∞) |
| |
| | 3n+2 | |
2) lim (n−>
∞) 3n−
√9n2+6n−15
| | 2n+1−3n+1 | |
3) lim (n−>∞) |
| (w mianowniku n+1 jest w potędze−słabo to widać) |
| | 3n+1 | |
| | 1 | | sinx | |
5) lim (x−> |
| π} |
| |
| | 2 | | 2x | |
| | x3+125 | |
6) lim (x−>−5) |
| |
| | 2x2−50 | |
28 sty 17:00
Krzysiek: 1) dzielisz licznik i mianownik przez n
2)korzystasz ze wzoru:
3)dzielisz licznik i mianownik przez 3
n
4) korzystasz z tego, że:
5) chyba źle przepisane? bo od razu możesz przejść do granicy
6)korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia
a
3 +b
3 =...
a
2 −b
2 =...
| | π | |
7) podstawienie: t=x− |
| |
| | 2 | |
i korzystasz z granicy podanej w 4)
28 sty 17:05
Granice - pomocy!: 1)
| | √n2+4 | | n+2 | |
lim (n−>∞) |
| = lim |
| = lim |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
To jest dobrze?
28 sty 17:24
Granice - pomocy!: | | 1 | |
A w zadaniu 5 wynikiem jest |
| |
| | π | |
28 sty 17:26
Krzysiek: wynik dobry, ale
√n2 +4 ≠n+2
√n2 +4 =
√n2 (1+4/n2) =n
√1+4/n2
28 sty 17:27
Granice - pomocy!: Proszę pomóżcie, bo jutro muszę to zaliczyć!
28 sty 17:27
Krzysiek: 5) a to dlaczego? sin(π/2 )=0 więc granica to 0
28 sty 17:28
Granice - pomocy!: a ok
28 sty 17:28
28 sty 17:29
Krzysiek: 5)tak masz rację, mój błąd
28 sty 17:31
Granice - pomocy!: a w zad. 2 wynik to 1?
28 sty 17:32
Krzysiek: 2) −1 (w liczniku masz −6n)
28 sty 17:36
Granice - pomocy!: a faktycznie, przed pierwiastkiem był MINUS
28 sty 17:37
Granice - pomocy!: a powiedz mi jak zrobić to 3 zad, bo nie rozumiem o co Ci chodzi : "3)dzielisz licznik i
mianownik przez 3n"
28 sty 17:38
Krzysiek: 3) dzielisz przez 3
n
nawet przez 3
n+1 możesz podzielić i wtedy masz:
28 sty 17:41
Granice - pomocy!: 4)
| | sin3x | | 3sinx | | 3 | | sinx | | 3 | |
lim (x−>0) |
| = lim |
| = lim |
| * |
| = lim |
| *1 = |
| | 4x | | 4x | | 4 | | x | | 4 | |
28 sty 17:47
Krzysiek: coś ty zrobił?
sin3x =3sinx ? jak coś takiego zrobiłeś...ale wynik dobry
| sin3x | | 3 | sin3x | | 3 | |
| = |
|
| → |
| |
| 3x *(4/3) | | 4 | 3x | | 4 | |
28 sty 17:50
Granice - pomocy!: a w zad 6 wynik to 50? bo tego to w ogóle nie mogę rozgryźć
28 sty 17:58
Granice - pomocy!: nie, na pewno nie, walnąłem się w obliczeniach
jak to zrobić?
28 sty 17:59
28 sty 18:00
Granice - pomocy!: a możesz wyjaśnić jak to zrobić?
28 sty 18:02
Granice - pomocy!: pomocy jak to zrobić?
| | x3+125 | |
lim (x−> −5) |
| |
| | 2x2−50 | |
28 sty 18:12
Krzysiek: napisałem wyżej z czego masz skorzystać...
musisz zamienić na postać iloczynową licznik i mianownik i wtedy skróci się (x+5)
28 sty 18:14
Granice - pomocy!: ale żeby tak wyszło to muszę skrócić mianownik żeby było x2−25 można tak?
28 sty 18:26
Krzysiek: 2x2 −50 =2(x2 −25 )=2(x−5)(x+5)
a licznik ze wzoru a3 +b3 rozpisujesz
28 sty 18:27
Granice - pomocy!: jedy, już normalnie mi się chyba mózg wyłączył...
28 sty 18:28
Granice - pomocy!: | | 75 | |
mi też teraz wyszło − |
| |
| | 20 | |
28 sty 18:33
Granice - pomocy!: dzięki wielkie
28 sty 18:33