Proszę o pomoc i wytłumaczenie:)
gosik: Wyznacz te wartości parametru m i n, dla których wielomian
W(x)= x4+(m+n)x3+(m−n)x2+6
jest podzielny przez wielomian Q(x)=x3+3x2+2x
28 sty 16:59
Kot admin. Co ja pacze? : Na pewno dobrze przepisane?
28 sty 17:21
gosik: w(x)=x
4+(m+n)x
3+(m−n)x
2+6x a sprawdzałam tyle razy...
28 sty 17:31
Kot admin. Co ja pacze? : widocznie niewystarczająco

(x
3 + 3x
2 + 2x)(x+k) = x
4 + (m+n)x
3 + (m−n)x
2 + 2x
wymnóż lewą stronę i wylicz k.
Jak już to zrobisz reszta będzie formalnością.
28 sty 17:35
gosik: jak mam wyliczyć k?
28 sty 17:40
Kot admin. Co ja pacze? : wymnożyłaś?
28 sty 17:41
gosik: tak
28 sty 17:44
Kot admin. Co ja pacze? : to teraz porównaj współczynniki przy x.
28 sty 17:44
kasik: z tym z prawej strony? czyli m i n będzie zależne od k?
28 sty 17:46
Kot admin. Co ja pacze? : przy x nie ma ani m ani n
Na razie masz policzyć k. Później dopiero zajmiemy się m oraz n.
P.S. Źle przepisałem wielomian z prawej strony. zamiast 2 powinno być 6x.
28 sty 17:48
gosik: po wymnożeniu lewej str wyszło mi tak: x4+(3+k)x3+(2+3k)x2+2kx
28 sty 17:55
gosik: i nie mam pojęcie co mam tu porównać
28 sty 17:55
Kot admin. Co ja pacze? : x4 + (3+k)x3 + (2 + 3k)x2 + 2kx = x4 + (m+n)x3 + (m−n)x2 + 6x
popatrz co stoi przy x w wielomianie po lewej stronie oraz w wielomianie po prawej stronie.
28 sty 17:56
gosik: nooo i....?
28 sty 18:00
Kot admin. Co ja pacze? : nooo i wielomiany będą sobie równe jeżeli współczynniki przy poszczególnych potęgach będą
równe.
Mówiąc prościej. To co stoi przy x po lewej musi być równe temu co stoi przy x po prawej.
28 sty 18:02
gosik: mam stworzyć układ równań?
28 sty 18:04
Kot admin. Co ja pacze? :
28 sty 18:07
gosik: czy m= 8,5 a n=−2,5 ?
28 sty 18:17
Kot admin. Co ja pacze? :
28 sty 18:18
gosik: uffff

dziekuje
28 sty 18:19