ciągi liczbowe
julka: Podaj wzór ogólny ciągu:
3, −9, 27, −81, 243
28 sty 16:33
Krzysiek: (−1)n 3n+1
28 sty 16:40
julka: a jak to obliczyłeś
28 sty 16:45
wmboczek: (−1)n−1 3n
28 sty 16:45
Kot admin. Co ja pacze? : moim zdaniem :
(−1)n+1 * 3n
28 sty 16:46
Krzysiek: zależy czy do naturalnych należy zero

bo jedynki w tym ciągu nie ma
28 sty 16:47
wmboczek: pod warunkiem, że to ciąg geometryczny jest i pierwszy wyraz to a1
3*q=−9 q=−3
(−3)n=(−1)n3n
28 sty 16:48
julka: ja mam w odpowiedziach : (−1)n−1 * 3n
tylko nie mam pojęcia jak to zrobić...
28 sty 16:52
julka: czy ktoś wie jak to zrobić
28 sty 17:42
Kot admin. Co ja pacze? : to jest szukanie wzoru. Tutaj nie ma ustalonej metody. Po prostu trzeba jakoś wykombinować jaki
to może być wzór.
28 sty 17:45
julka: szkoda
28 sty 17:47