granica
andrzej: Jak obliczyć tą granicę? Czy to będzie tak że za x dam zero więc e0 = 1. 5x = 0. Potęga sama
zmierza do 0. Czyli 10 = 1. I to jest wynik tej granicy?
lim x−>0 (e2x − 5x)1/3x
28 sty 16:27
Krzysiek: jaka jest potęga?
28 sty 16:33
andrzej: ta pierwsza
28 sty 16:34
Krzysiek: no więc potęga nie zmierza do 0 tylko do ∞,
skorzystaj z przekształcenia:
ab =eb lna
i skorzystaj z reguły de l'hospitala
28 sty 16:34
andrzej: czyli moje a to jest e2x − 5x ?
28 sty 16:49
Krzysiek: tak
28 sty 16:52