Roki: funkcja f określona jest wzorem f(x)=-3(3+3)(x-2). podaj przedzialy monotoniczności
funkcji f
1 maj 22:02
XPT: Chyba jest bład w zadaniu
Bo jeśli nie to masz f(x)= -3(3+3)(x-2) = -3(9)(x-2) = -27 (x-2) = -27x -2
f(x)= -27x-2
i taka funkcja maleje dla x∈(-∞,+∞)
1 maj 22:29
Roki: ups no rzeczywiscie jest błąd

powinno byc: f(x)=-3(x+3)(x-2). przeprazsam
wystarczyłoby mi jakas mała wskazówka jak to rozpoczac delej musze radzic sobie sama
2 maj 09:52
Rybka: Ja bym to tak zrobił:
Z tej postaci widać dokładnie miejsca zerowe czyli -3 i 2 oraz widzimy że współczynnik
kierunkowy a wynosi -3 więc trójmian będzie skierowany ramionkami do dołu
f(x)=-3(x+3)(x-2)
Teraz przyda nam się postać rozwinięta do policzenia x wierzchołka a tym samym
maksymalnej wartości funkcji.
f(x) = -3x2 - 3x + 18
xw = -b/2a
xw = -1/2
Dzięki temu łatwo zauważyć że funkcja jest rosnąca dla x∈(-∞, -1/2), malejąca dla
x∈(-1/2, +∞)
2 maj 18:01