rozwiąż równanie
rumun: wie ktoś jak to zrobić
4cos2x−3=0
28 sty 15:51
Kot admin. Co ja pacze? : | | √3 | | √3 | |
(cosx − |
| )(cosx + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
teraz tylko odczytać odpowiedź.
28 sty 15:52
rumun: | | √3 | |
odpowiedzią jest |
| +kπ  ? |
| | 2 | |
29 sty 13:14
29 sty 13:29
rumun: ale nie wiem czy kπ czy 2kπ
29 sty 13:29
piter: też bym się chciał dowiedzieć ile tu wyjdzie? i dlaczego nie raz sie pisze 2kπ a nieraz samo kπ
29 sty 13:44
piter: żeby to odczytać to patrzymy na którą część wykresu sinusa
29 sty 14:09
piter: mógłby ktoś podać odpowiedź
29 sty 14:10
Kot admin. Co ja pacze? : | | π | | π | | 5π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
k ∊ Z
29 sty 15:24