znajdź dziedzinę funkcji
olaaa: znajdź dziedzinę;
x2+5x/x3+7x
28 sty 15:44
28 sty 15:44
olaaa: teraz powinno być lepiej,
x2+5xx3+7x
28 sty 15:50
krystek: Duże U
x
3+7x≠0⇔x(x
2+7)≠0⇒x≠0 D=R/{0}
28 sty 15:52
olaaa: ehh, chciałabym znać sposób na obliczenie miejsc zerowych mianownika, ale nie jestemw stanie
wyobrazić jak by to było... mianownik wygląda tak : x3+7x
28 sty 15:53
olaaa: o, dziękuję za pomoc pozdrawiam
28 sty 15:54
Aga1: Wyłączasz x przed nawias
x(x2+7)=0
i dalej x=0 lub x2+7=0
28 sty 15:55