wyznacz dziedzinę
daniel: pooomocy nie mam pojęcia nawet jak zacząć
f(x)=5log{indeks dolny 3+x)}(−x−1)
28 sty 15:40
Aga1: f(x)=log3+x(−x−1)
z definicji logarytmu: podstawa większa od 0 i różna od 1, liczba logarytmowana większa od 0.
3+3>0 i 3+x≠1 i −x−1>0
Rozwiąż ,ustal część wspólną i masz D.
28 sty 15:43
adam: jeszcze mam pytanko odnośnie części wspólnej i sumy w zadnaniach :skąd wiesz czy zrobić to czy
to
28 sty 15:49
Aga1: Jeśli jest spójnik i to wtedy część wspólna, a jak lub to suma.
28 sty 15:52
adam: a w tym zadaniu skąd wiesz że w tym zad. jest część wspólna...głupi jestem
28 sty 15:54
krystek: Poniewa z muszą być spełnione wszystkie warunki .Wynikają one z def logarytmu!
28 sty 15:56
Aga1: Jeśli przyjrzysz się definicji logarytmu, to warunki połączone są spójnikiem i ewentualnie
oddzielone przecinkiem.
Na pewno nie ma tam spójnika lub.
28 sty 15:58
daniel: skąd sie wzieło pierwsze równanie i czy 5 z przodu coś sie robi
29 sty 12:12
Aga1: Chochlik 1)podstawa logarytmu większa od zera
3+x>0
x>−3
2)podstawa logarytmu ≠1
3+x≠1
x≠−2
3) liczba logarytmowana >0
−x−1>0
x<−1
D=(−3,−2)∪(−2,−1)
29 sty 12:19
Aga1: 5 nie bierzemy pod uwagę przy wyznaczaniu dziedziny.
29 sty 12:20
daniel: dzieki
29 sty 12:28