oblicz sinα jeśli
marcin: prosił bym o pomoc z zadaniem
| | 3 | | 3 | |
cosα= |
| oraz αε( |
| π;2π) |
| | 5 | | 2 | |
28 sty 15:29
Kot admin. Co ja pacze? : która to jest ćwiartka?
Jaki znak ma sinus w tej ćwiartce ?
28 sty 15:30
marcin: ?....?
28 sty 15:32
marcin: to jest do mnie pytanie?
28 sty 15:32
krystek: Wzór jedynkowy ,podstawiasz i liczysz .Na końcu wybierasz odp jak napisał kot..
28 sty 15:33
Kot admin. Co ja pacze? :
28 sty 15:33
Aga1: Na pewno do Ciebie.
28 sty 15:33
daniel: | | 4 | | 4 | |
czyli sinα równa się |
| lub − |
| ... i co tera |
| | 5 | | 5 | |
29 sty 12:45
Kot admin. Co ja pacze? : nadal nie odpowiedziałeś na moje dwa pytania
29 sty 12:51
daniel: IV
29 sty 12:56
daniel: minus
29 sty 12:56
29 sty 13:08
Kot admin. Co ja pacze? :
29 sty 13:13
pigor: ...

przepraszam, ale nie mogę tego słuchać i ...

podsumuję, tę waszą dyskusję ;
otóż, z definicji cosinusa kąta skierowanego "twój" cosinus
| | 3 | | x | | 3k | |
cosα = |
| = |
| = |
| i k∊R+ , więc |
| | 5 | | r | | 5k | |
y
2 = r
2 − x
2 = (5k)
2 − (3k)
2 = 2k *8k = 16k
2 , stąd | y |=4k , ale kąt α∊IV ćwiartki
układu xOy , dlatego
y= −2k, zatem
| | y | | −2k | | 2 | |
sinα = |
| = |
| = − |
| = −0,4 − szukana wartość sinusa. ...  |
| | r | | 5k | | 5 | |
29 sty 13:24