Rozwiąż równania i nierówności:
gonzo: Rozwiąż równania i nierówności:
a) |x−4| + |x+21|=14
b) x4+ 7x2=8
c) 2x3−5x2−2x+1=0
d) 6/x−1<= x−2/x+2
e) log przy pod.2 *(x−1)+ log przy pd.2 *(x+3)=5
W pierwszym wyszło mi, że 0=−11 więc jest sprzeczne, 0=39 też sprzecznie i x=−3/2. Dobrze to
policzyłem? bo te równania i nierówności to jakieś dziwne są.
28 sty 15:16
Kot admin. Co ja pacze? : a) sprzeczne.
28 sty 15:20
krystek: d i e zapisz poprawnie
28 sty 15:20
Kot admin. Co ja pacze? : rób b.
28 sty 15:20
krystek: b)Zast podst x2=t ( oczywiście t≥0) t2+7t−8=0
Δ=49+32=81 wylicz t1 t2 a następnie x
28 sty 15:24
gonzo: Obliczyłem, że t1=−8 a t2=1. Co dalej?
28 sty 15:33
krystek: x2=t1 lub x2=t2
x2=−8 i masz odpowiedź ,że....? x2=1 ⇒x1=... x2=...
28 sty 15:36
gonzo: To powinienem zapisać na końcu zadania, że x1=−8 a x2=1
28 sty 15:40
Kot admin. Co ja pacze? : przeanalizuj to na spokojnie.
Na samym początku zrobiłeś założenie t = x2
Później liczyłeś na zmiennej t i wyszło ci :
t = −8 oraz t = 1 (spójrz na swoje założenie na początku (t > 0 więc t1 możemy odrzucić od
razu jako przeczne)
pozostaje : t2 = 1
1 = x2 . Musisz rozwiązać takie równanie. Otrzymasz x1 oraz x2
28 sty 15:46
gonzo: x1=1 oraz x2=1 czy tak?
28 sty 15:50
Kot admin. Co ja pacze? : prawie
28 sty 15:52
gonzo: x2=−1 i wtedy też będzie sprzeczne?
28 sty 15:57
Kot admin. Co ja pacze? : a czy x = t
28 sty 15:57
krystek: x2 to nie x2
28 sty 15:58
krystek: masz podstawienie x2=1
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x−1=0 lubx+1=0
x=1 lub x=−1
28 sty 15:59
gonzo: OK. kapuję. A jak będzie w c) bo tam się nie da x przed nawias wyciągnąć.
28 sty 16:11
krystek: zauważ ,że w(−1)=0 i dzielisz przez (x+1) lub schematem Hornera!
28 sty 16:12
Kot admin. Co ja pacze? : krystek w(−1) ≠ 0
28 sty 16:13
krystek: a fakt ! Dzięki Kot ,to wymierne szukaj Gonzo
28 sty 16:15
Kot admin. Co ja pacze? : niewymiernych też nie ma xD
28 sty 16:18
28 sty 16:18
Kot admin. Co ja pacze? : Krystek czekałem aż to powiesz
28 sty 16:21
krystek: należę do leniwych i nie przeliczam ,daję wskazówki!
28 sty 16:24
gonzo: Dobrze przepisałem
28 sty 16:29
Kot admin. Co ja pacze? : No to
krystek da ci wskazówkę
28 sty 16:30
krystek: Że nie rozwiązalne w W ,jedynie przybliżona metoda!
Wykres i szacujesz!
28 sty 16:32
Kot admin. Co ja pacze? : albo wzory Cardano
28 sty 16:33
krystek: nie zrobili korekty i winno być 2x a nie −2x i wszystko ok.
28 sty 16:34
krystek: ale to jest poziom szkoły średniej ,więc nie męczmy kolegi!
28 sty 16:36
Kot admin. Co ja pacze? : przecież nie ma na forum
ICSP 
Tylko on jest na tyle szalony aby męczyć innych wzorami Cardano xD
28 sty 16:39
28 sty 16:42
Kot admin. Co ja pacze? : Pisał kilka dni temu ze już ma ferie

Biedaczek pewnie zapił xD
28 sty 16:43
krystek: To za pomyślnie zaliczenie
28 sty 16:45
Kot admin. Co ja pacze? : albo uczy się do poprawki

Nie wiemy czy udało mu się zaliczyć sesję
28 sty 16:46
krystek: Miłej pracy
28 sty 16:52